Mariana Dragescu, fost pilot de aviatie, a murit la varsta de 100 de ani

Comandorul in retragere Mariana Dragescu, pilot in escadrila sanitara romaneasca din cel de-al Doilea Razboi Mondial, supranumita Escadrila Alba, a incetat din viata, duminica, la varsta de 100 de ani.

“Conducerea Ministerului Apararii Nationale isi exprima profundul regret pentru trecerea in nefiinta, la 24 martie, a comandorului in retragere Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Dragescu, pilot in Escadrila Alba, escadrila sanitara romaneasca din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Disparitia sa lasa un gol imens in sufletele si inimile personalului Armatei Romaniei, fie ca sunt sau nu membri ai Fortelor Aeriene, oameni pentru care Mariana Dragescu a reprezentat un simbol de curaj, daruire si un exemplu de viata. Dumnezeu sa o aiba in pace!”, transmite Ministerul Apararii Nationale.

In 7 septembrie 2012, in ziua in care a implinit varsta de 100 de ani, ministrul Apararii a inaintat-o pe Mariana Dragescu in gradul de comandor in retragere.Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Dragescu a inceput sa zboare in dubla comada in anul 1935, obtinand al saptelea brevet feminin din Romania.

In anul 1937 a fost incadrata la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale si Aeriene, in functia de pilot. A fost mobilizata si, din anul 1941, a plecat pe front facand parte din escadrila sanitara, supranumita Escadrila Alba , participand la razboi pe ambele fronturi, pana in ultima zi.