Medeea Marinescu: Iubesc manastirile din Bucovina, sunt locuri de basm!

Intre castelele de pe Valea Loarei, farmecul insulei Zakynthos, agitatia Londrei si fructele de mare dintr-un celebru restaurant din Rio, oricarui om i-ar fi greu sa aleaga – de aceea o intelegem perfect pe actrita Medeea Marinescu, un turist care stie sa se bucure de acel detaliu de perfectiune specific fiecarei destinatii de vacanta, cu o conditie: sa-i aiba pe cei dragi aproape.

Cea mai draga destinatie turistica a Medeei este nbsp;Bucovina, cu tot ce inseamna manastirile de acolo. quot; poate si pentru faptul ca radacinile mele sunt acolo. Sunt locuri de basm, cu oameni minunati quot;, a marturisit actrita, pentru Zodiac Travel.

Zodiac Travel: Anul trecut, in timp ce filmai pentru pelicula frantuzeasca “Donnant donnant”, ai stat intr-un apartament de pe Valea Loarei. Cum iti umpleai timpul liber? Ce ti-a placut si ce nu ti-a placut acolo?

Medeea Marinescu: Daca ar fi sa caracterizez in doua imagini, as povesti despre lanurile nesfarsite de lavanda si cetatile medievale devenite mici orasele turistice de o nespusa poezie, orasele in care patrunzi lasand masina la portile cetatii si unde descoperi mergand fiece cotlon, stradute intortocheate, balconase acoperite de trandafiri, terase purtand parfumul unui alt timp. nbsp;Pentru pelicula quot;Donnant Donnant quot;, am locuit undeva pe Valea Loarei, pe un linistit domeniu de golf. In fiecare week-end plecam impreuna cu fiul si sotul meu ca sa vedem vestitele castele, incepind cu Sully – sur – Loire, Chenonceau, Chambord, Fontainebleau, Versailles, Vaux le Vicomte. nbsp;E greu de prins in doar cateva cuvinte ce a insemnat sa ne plimbam in toate aceste locuri incarcate de istorie, de atata frumusete si maretie. Pot spune doar ca acest periplu face parte dintre cele pe care le consider obligatorii intr-o viata. Mi-am spus ca vom reveni cu fiul nostru atunci cand el va incepe aventura cunoasterii.

ZT: Intr-un interviu acordat acum cativa ani, te declarai fermecata de insula Zakynthos din Grecia, acolo unde ai evadat pentru o vacanta linistita. Descrie pe scurt insula – peisaje, meniuri cu specific, oameni, etc…
MM: Intre timp, aceasta insula, care pe atunci nu era una din destinatiile turistice foarte cunoscute, a devenit extrem de populara – exact ceea ce nu imi doream deoarece pentru noi vacanta cu adevarat relaxanta este cea care nu are tocmai caracteristicile turistice obisnuite: vacarm, aglomeratie, restaurante – bistrouri speciale pentru turisti. Am stat intr-un sat care nu avea decat o singura taverna, pe malul marii, si unde mancam in fiecare seara fructe de mare. O carafa cu vin, casute albe linistite de pe a caror veranda poti asculta seara valurile, o rezervatie de testoase pe care aveam grija sa nu le deranjam, multa liniste pentru cei care ne aflam acolo – eram cumva legati de aceeasi dorinta de liniste si discretie, nimic complicat, nimic iesit din comun, pur si simplu vacanta perfecta.

ZT: Ce inseamna pentru tine vacanta si cat este de importanta?
MM: O parte din raspuns il gasesti la intrebarea dinainte. Acum, sigur, mai exista un tip de vacanta – excursie pe care o agreez, aceea in care mergi din loc in loc, in fiecare zi, vizitand cat mai mult, incercand sa cunosti, sa prinzi din zbor ce e specific unui loc fara sa cazi prada acelui tip de turism schematic, organizat si pana la urma mai putin interesant.

ZT: Ai marturisit ca esti o degustatoare a umorului fin, englezesc. Ai avut ocazia sa vizitezi Marea Britanie? Daca da, cu ce amintiri vii ai ramas?
MM: Sigur, am si avut ocazia sa lucrez acolo, sa joc o stagiune la quot;Bristol Old Vic quot;, sa fac turnee in mai multe orase, apoi sa revin cu spectacolul quot;Straini in noapte quot;, chiar in aceasta primavara. In plus, una din surorile mele locuieste de ceva timp la Manchester. nbsp;Londra este, de departe, spatiul cel mai impresionant al Marii Britanii (fara sa am pretentia ca am vazut tot). Este un oras elegant, rafinat, impunator. Am avut sansa sa am spectacole acolo, la quot;Old Vic quot; am urcat pe scena pe care jucau actori precum Peter O’ Toole sau Jeremy Irons, am urcat pe scene incarcate de traditie, de istorie a culturii iar astea sunt amintiri nemaipomenite.

ZT: Pentru ca tot a venit vorba de gusturi, care este cel mai atipic meniu servit pana acum si in ce context?
MM: Cred ca la un restaurant din Rio de Janeiro, pe cand faceam promovarea filmului quot;Je vous trove tres beau quot;, am mers la un vestit restaurant ( quot;Marius quot;, daca imi amintesc bine), era un restaurant unde se serveau exclusiv fructe de mare pregatite in zeci de moduri, nu mai spun ca am mancat fructe de care nu auzisem in viata mea. A fost o aventura culinara, sa n-o ratati daca ajungeti la Rio!

ZT: Povesteste-ne despre cea mai frumoasa vacanta de pana acum – cand si unde ai petrecut-o?
MM: Nu e una singura, sunt multe locuri pe care le ador: Puerto Rico, Saint Maarten, Suedia sau New York, Bretania sau Grecia. Conteaza intotdeauna cu cine imparti aceste vacante. Si atunci, pentru ca a reprezentat un moment special in viata mea, va voi raspunde: Zakynthos.

ZT: Te-ai nascut in Bucuresti. In comparatie cu celelalte capitale europene, care crezi ca este atu-ul sau?
MM: Cred ca sunt atu-uri inca nedescoperite si nevalorificate. Exista cartiere din care parfumul interbelic mai strabate inca, desi din ce in ce mai estompat, mai prafuit. Zone arhitecturale frumoase, pitoresti – vezi Lipscani, departe inca de cartierul Latin – sau parcurile bogate in vegetatie. Ne lipseste insa inca stiinta de a ne pune mai bine in valoare, atentia pentru civilizatie si curatenie. Pentru ca tot veni vorba de curatenie, regret sa spun ca, din pacate, noi, locuitorii Bucurestiului (nici macar nu cred ca e o chestiune ce tine de primarii) avem grave probleme in a pastra mica noastra portiune de trotuar sau de curte intr-o minima, dar decenta stare de curatenie. Pacat!

ZT: Care sunt tabieturile tale de calatorie?
MM: Nu am neaparat tabieturi, tin insa la un anumit confort, cred ca este important ca acea fie si micuta camaruta in care stau sa fie cocheta, cu bun gust, imi place sa gasesc bistrouri, restaurante bune si, sigur, de cele mai multe ori inchiriez o masina ca sa am libertate de miscare.

ZT: Recomanda-ne un top 3 al destinatiilor de calatorie pe care oricine ar trebui sa le bifeze.
MM: nbsp;1) Valea Loarei. nbsp;2) Caraibe. nbsp;3) Marile orase: Londra, Paris, New York, Roma, Stockholm.

ZT: Ai fi dispusa sa te muti in alta tara, de dragul meseriei? Daca ai avea posibilitatea de a alege, unde ti-ai dori sa te “asezi”?
MM: Pe perioade determinate am si facut-o. Mi-e greu sa spun, dar as merge oriunde cu familia mea, unde sa pot lucra si sa ma bucur crescandu-mi fiul.

ZT: Care este locul pe care iti doresti sa-l vizitezi cat mai curand?
MM: Toscana, in Italia.

ZT: Multi vad in vacante oportunitatea de a evada si de a incerca lucruri pe care in mod obisnuit nu le fac, printre care sporturile extreme, cazarea la localnici, autostopul. Care sunt limitele tale? Ce n-ai face niciodata intr-un concediu?
MM: Nu as sta la cort si nu as renunta la un minim de confort si de intimitate.

ZT: Numeste, te rog, cea mai draga destinatie turistica din Romania, un loc in care ai reveni tot timpul cu bucurie.
MM: Bucovina, cu tot ce inseamna manastiri, poate si pentru faptul ca radacinile mele sunt acolo. Sunt locuri de basm, cu oameni minunati.

ZT: Ce planuri ai pentru vacanta de vara?
MM: Vom pleca la mare, iar destinatia o vom alege tinand cont de ce e mai bine pentru fiul nostru. Mi-as dori sa quot;fur quot; un week-end cu sotul meu intr-un oras ca Praga, Roma sau Florenta – inca nu stiu sigur – iar atunci cand va veni caldura ne vom refugia la casuta noastra de pe Valea Prahovei.