Medicii despre cei care au retras legea sanatatii: Nu trebuie sa utilizeze false motive!

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a primit cu surprindere vestea retragerii legii sanatatii, dupa ce joi a participat la consultari la Ministerul Sanatatii. Medicii din Romania sustin ca initiatorii acestei legi au dreptul sa o retraga,insa atunci cand o retrag trebuie sa fie sinceri si sa nu utilizeze false motive.

Colegiul Medicilor a luat act cu surprindere de retragerea proiectului de lege al sanatatii.

”In cadrul intalnirii de la Ministerul Sanatatii de ieri, 12 ianuarie 2012 am propus un calendar de consultari in vederea elaborarii unui cadru legislativ care sa asigure echitatea si performanta in sistem. Este dreptul initiatorilor unei legi sa si-o retraga, dar atunci cand o retrag trebuie sa fie sinceri si sa nu utilizeze false motive”, se arata intr-un comunicat de presa al CMR.

CMR afirma ca medicii din Romania intr-o proportie covarsitoare nu se opun reformarii sistemului de sanatate. Dimpotriva, intotdeauna au avut disponibilitatea de a participa la o asemenea reforma. Medicii din Romania se opun unor masuri care pot sa creasca riscurile pentru sistem si se opun unor metode autoritariste, care exclud dezbterile reale si politizeaza excesiv sanatatea. De aceea, afirmatia potrivit careia majoritatea medicilor nu doresc reforma nu reflecta realitatea si o respingem cu indignare.

„Traim in tara lui Urmuz incat absurdul nu trebuie sa ne mai mire. Este cel putin ilar ci dupa ce reprezentantii corpului profesional in intalnire la Ministerul Sanatatii si-au aratat disponibilitatea de a participa cu expertiza lor la o constructie legislativa solida, tot ei sa fie acuzati ca fiind unul din factorii decisivi care au determinat retragerea legii. Este foarte clar ca atat timp cat medicii sunt nemultumiti, personalul medical este nemultumit, pacientii sunt nemultumiti, lucrurile nu merg bine si sunt necesare schimbari in sistem, dar in acelasii timp aceste schimbari trebuie facute de o asemenea maniera incat sa nu distrugem sistemul. In acelasii timp, aceste schimbari trebuie sa fie fundamentate, evaluat impactul, trebuie sa fie explicate in asa fel incat sa fie acceptabile si acceptate de majoritatea cetatenilor. Asa functioneaza o democratie si asa functioneaza un stat democratic”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

CMR afirma ca este necesara o legislatie noua in sanatate la redactarea careia sa participe societatea civila, corpurile profesionale, reprezentantii pacientilor, acceptata de toti factorii politici in asa fel incat sa nu fie schimbata din 4 in 4 ani. CMR isi arata disponibilitatea de a participa la orice initiativa civica sau institutionala de elaborare a unei legi cadru in sanatate.

Sursa foto: comunicatemedicale.ro