Meteo: Inceputul toamnei va aduce temperaturi de vara

Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/ a publicat, marti, prognoza meteo pentru intervalul 25 septembrie – 8 octombrie, conform careia in prima parte a intervalului valorile din termometre vor ajunge chiar si la 32 de grade Celsius.

Ulterior, in prima saptamana a lunii octombrie, maximele termice vor scadea treptat pana la valori de 12 grade Celsius, in zona montana.In zona Banatului, in perioada 25-28 septembrie, temperaturile maxime medii vor creste pana la valori de 31-32 grade Celsius, vremea devenind deosebit de calda.

Dupa 29 septembrie, va avea loc un proces de racire treptata, iar in intervalul 6-8 octombrie valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale perioadei, cu maxime de 21-22 grade Celsius.

De asemenea, minimele termice vor creste spre medii de 16-17 grade Celsius, in primele zile, dupa care vor scadea pana in jurul valorii de 10 grade Celsius, la sfarsitul intervalului. Probabilitatea de ploi, in general slabe cantitativ, va creste dupa data de 30 septembrie. Pentru regiunea Crisanei, meteorologii estimeaza ca, in primele zile ale intervalului, vremea va deveni deosebit de calda, cu medii ale temperaturilor maxime de 30-31 grade Celsius.

Din 29 septembrie, vremea se va raci treptat pana la valorii medii ale maximelor apropiate de cele normale, cuprinse intre 20 si 22 grade Celsius, in ultimele zile. Media temperaturilor minime va creste treptat pana spre 16 grade Celsius, in data de 29 septembrie, dupa care va scadea pana la valori medii de aproximativ 9 grade Celsius la final de interval. Totodata, vor cadea ploi, in general slabe cantitativ si pe arii restranse, in prima zi a intervalului si, din nou, dupa 29-30 septembrie.

Conform prognozei ANM, in Transilvania, media temperaturilor maxime va creste pana la sfarsitul primei saptamani, atingand valori de 28-29 grade Celsius. Ulterior, din 30 septembrie, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, astfel incat in perioada 6-8 octombrie, media temperaturilor maxime se va situa in jurul valorii de 20 grade Celsius. Temperaturile minime vor scadea de la medii de aproximativ 14 grade Celsius, in perioada 27-30 septembrie, pana la 6-8 grade Celsius, in ultimele zile ale intervalului de prognoza. Probabilitatea de aparitie a ploilor, in general slabe cantitativ, va fi mai mare in zilele de 25 si 30 septembrie si in jurul datei de 4 octombrie.

In zona Maramuresului, vremea va fi deosebit de calda pana pe 29 septembrie, cand media temperaturilor maxime va atinge 29-30 grade Celsius, dupa care maximele termice vor scadea spre valori medii de 19-20 grade Celsius, mai ales in intervalul 6-8 octombrie. Mediile temperaturilor minime vor creste spre 15 grade Celsus, in primele zile, dupa care vor scadea pana la 7-8 grade Celsius, la sfarsitul intervalului analizat.

Averse insotite de descarcari electrice sunt anuntate pentru ziua de 25 septembrie, in timp ce probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai mare dupa 29-30 septembrie. In Moldova se anunta o vreme deosebit de calda in prima saptamana, cand media temperaturilor maxime se va situa in jurul a 28-29 grade Celsius.

Ulterior, in intervalul 29 septembrie-1 octombrie se va inregistra o usoara racire, spre 20-21 grade Celsius la valorile diurne si spre 8-10 grade Celsius, la cele nocturne. Ploi slabe cantitativ si pe arii restranse vor fi posibile in a doua parte a intervalului. Prognoza ANM releva faptul ca, in zona Dobrogei, temperatura aerului va avea o tendinta de scadere usoara si treptata, atat la valorile maxime, cat si la cele minime, astfel incat spre sfarsitul intervalului maximele se vor situa, in general, intre 20 si 22 grade Celsius.

Vremea se va mentine, in general, frumoasa, probabilitatea de ploaie fiind nula in primele zile si destul de scazuta in restul intervalului.

Pentru zona Munteniei este prognozata vreme frumoasa si calda pana spre sfarsitul lunii septembrie, cu medii ale temperaturilor maxime in jurul a 30 grade Celsius si minime de peste 14 grade Celsius.

Scaderea de temperatura din prima decada a lui octombrie se va asocia cu cresterea probabilitatii de aparitie a ploilor, dar acestea vor fi de scurta durata si, in general, slabe cantitativ. In Oltenia, temperatura aerului va continua sa creasca usor in ultimele zile ale lunii septembrie, maximele termice urmand sa se situeze, in general, peste valoarea de 30 grade Celsius. Prima decada a lunii octombrie va aduce o racire, mai pronuntata intre 1 si 4 octombrie.

Astfel, spre finalul intervalului, temperaturile maxime se vor situa in jurul a 22 grade Celsius. In plus, probabilitatea de aparitie a ploilor este aproape nula pana la sfarsitul lunii in curs, dupa care sunt de asteptat precipitatii slabe. La munte, valorile termice se vor mentine relativ ridicate pentru aceasta perioada a anului, pana la sfarsitul lunii, dupa care vremea va intra intr-un proces de racire treptata, determinand scaderea maximelor de temperatura spre o medie de 10-12 grade Celsius si a minimelor spre 2-4 grade Celsius.

Vor fi ploi locale, in general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de aparitie dupa data de 30 septembrie. Prognoza ANM, valabila pentru intervalul 25 septembrie -8 octombrie a.c. are la baza datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.