Militari romani raniti in Afganistan, in provincia Zabul



Patru militari romani au fost raniti duminica, 1 mai, in Afganistan. Incidentul s-a petrecut dupa ce un autovehicul blindat de tip MRAP, aflat in misiune cu militari din Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab pe autostrada A1 in Provincia Zabul, Afganistan, a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Desi cantitatea de explozibil utilizata in atac a fost foarte mare, fapt care a dus la rasturnarea vehiculului tip MRAP, gradul ridicat de protectie asigurat de blindajul masinilor de lupta folosite de fortele NATO in Afganistan a dus la salvarea vietilor militarilor romani.

In urma deflagratiei, care a provocat rasturnarea vehiculului MRAP, locotenentul George Olteanu a suferit leziuni in zona spatelui si la muschii piciorului stang, plutonierul major Marius Apostol are glezna piciorului stang fracturata si caporalul Daniel Riza a suferit o ruptura de ligamente la genunchiul stang, starea lor fiind stabila. Al patrulea militar aflat in vehicul, caporalul Nicolae Barbu, care a acuzat doar lovituri superficiale, si-a reluat activitatea in Baza Lagman.

Locotenentul Olteanu, plutonierul major Apostol si caporalul Riza au fost evacuati catre Spitalul Militar din Kandahar, pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. nbsp;

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si conducerea armatei urmaresc cu atentie evolutia starii de sanatate a militarilor raniti.