Milos Zeman a castigat primele alegeri prezidentiale directe din Cehia

Fostul premier ceh Milos Zeman a castigat primele alegeri prezidentiale directe din Cehia. Zeman a obtinut 55 la suta din voturile celui de-al doilea scrutin, in timp ce contracandidatul sau, printul Karel Schwarzenberg, a obtinut 45 la suta din voturi, informeaza presa straina.

In primul tur de scrutin desfasurat in urma cu doua saptamani, Zeman a obtinut 24,2 la suta din voturi, iar Schwarzenberg 23,4 %. Desi a fost un ger cumplit, cehii s-au prezentat in numar mare la urne. Milos Zeman il va inlocui pe euroscepticul Vaclav Klaus, care va pleca in martie de la Hradul din Praga (sediul presedintiei cehe).

Vaclav Klaus a avut un mandat de zece ani.Milos Zeman, in varsta de 68 de ani, este de profesie economist si a fost membru al Partidului Comunist inainte de invadarea Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia in 1968. Presa de scandal sustine ca Zeman este un fumator inrait si un iubitor al alcoolului.

Noul presedinte ceh este cunoscut pentru replicile acide adresate oponentilor politici in dezbaterile publice.Milos Zeman a mai candidat la alegerile prezidentiale in urma cu zece ani, insa pe atunci alegerile nu erau directe, ci aveau loc in Parlament. Atunci chiar si membrii formatiunii sale politice, Partidul Social Democrat, au votat impotriva sa.