Mircea Diaconu si Mircea Cinteaza se afla in incompatibilitate

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre senatorii Mircea Diaconu (PNL) si Mircea Cinteza (PDL). ANI s-a sesizat din oficiu in cazul celor doi parlamentari, in urma unor articole aparute in presa, se precizeaza intr-un comunicat de presa al institutiei.
Senatorul Mircea Diaconu se afla in incompatibilitate intrucat a exercitat simultan functiile de senator si director-manager al Teatrului Nottara.In cazul parlamentarului democrat-liberal Mircea Cinteza, inspectorii ANI au constatat ca acesta a ocupat simultan functiile de senator si sef de sectie la o clinica.Situatia de incompatibilitate a fost constanata de Agentia Nationala de Integritate in conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007.
Domnul Mircea Diaconu exercita, in prezent, mandatul de Senator in Parlamentul Romaniei, conform Hotararii Senatului Romaniei nr. 68 din 19.12.2008 privind validarea mandatelor senatorilor alesi la data de 30.11.2008.(…) In urma evaluarii declaratiilor de interese, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul existentei starii de incompatibilitate, deoarece, incepand cu data de 19.12.2008 si pana in prezent, domnul Mircea DIACONU s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat simultan demnitatea publica de Senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de Director-manager in cadrul Teatrului “C.I. Nottara” (functie de conducere specifica unei institutii publice locale) , se precizeaza in comunicatul ANI. Domnul Cinteza Mircea exercita, in prezent, al doilea mandat consecutiv de Senator in Parlamentul Romaniei, conform Hotararii Senatului Romaniei nr. 57/17.12.2004 privind validarea mandatelor senatorilor alesi in Senat la data de 28.11.2004 si, respectiv, a Hotararii Senatului Romaniei nr. 68 din 19.12.2008 privind validarea mandatelor senatorilor alesi la data de 30.11.2008. In perioada 01.04.2005 – 01.09.2005, domnul Cinteza Mircea a exercitat functia de Ministru al Sanatatii. Incepand cu data de 01.11.1997, domnul Cinteza Mircea a detinut functii de conducere in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, dupa cum urmeaza:- in perioada 01.11.1997 – 01.04.2005, functia de Sef al Sectiei Clinice Medicina Interna III (transformata, ulterior, in Sectia Clinica Medicina Interna V);- in perioada 01.09.2005 – 01.06.2007, functia de Sef al Sectiei Clinice Medicina Interna V;- incepand cu data de 01.06.2007 si pana in prezent, functia de Sef al Sectiei Clinice Cardiologie I , se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Astfel, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este o institutie publica in cadrul careia functia de sef de sectie este o functie de conducere. Avand in vedere ca si dupa exprimarea punctului de vedere de catre domnul Cinteza Mircea, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat ca sunt elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre domnul Cinteza Mircea, ca urmare a exercitarii simultane a functiei de Senator in Parlamentul Romaniei, cat si a functiilor de conducere de Sef al Sectiei Clinice Medicina Interna III, Sef al Sectiei Clinice Medicina Interna V, respectiv, Sef al Sectiei Clinice de Cardiologie I in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, s-a procedat la intocmirea raportului de evaluare , mai precizeaza ANI.
Fapta lui Mircea Cinteza cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.Sursa foto: Intact Images