Mircea Dumitru o demitizeaza pe Ana Aslan: Gerovitalul nu vindeca imbatranirea!


Mircea Dumitru, director al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie intre 1979 si 1990, medicul specialist Constantin Bogdan si prof. univ. dr. Jan Hurdui au riscat sa isi atraga numeroase critici si au publicat volumul „Pagini din istoria gerontologiei si geriatriei romanesti”, in care se relateaza diferite momente din experienta traita alaturi de dr. Ana Aslan, demitizand imaginea acesteia, dar si a tratamentului sau impotriva imbatranirii.

Faima Gerovitalului nu este altceva decat rezultatul unei campanii de PR, sustine cel care a condus intre 1979-1990 Institutul de Gerontologie si Geriatrie din Otopeni. Mircea Dumitru, care lucreaza actualmente in SUA, a scris o carte ce demitizeaza legenda Anei Aslan.

Potrivit lui, savantei i s-ar fi urcat succesul la cap, de-abia in ultimii trei ani de viata revenind cu picioarele pe pamant, la studiul privind tratamentul imbatranirii, prin prisma bolii de care suferea. Desfasurata cu complicitatea presei din Vest, intr-o perioada cand occidentul incuraja regimul Ceausescu, campania de promovare a Gerovitalului nu este fundamentata pe nici un studiu stiintific, potrivit puterea.ro

Doctorul Mircea Dumitru dezvaluie si spiritul dictatorial pe care il avea cea care era considerata in Romania una dintre cele mai mari personalitati ale gerontologiei si geriatriei mondiale. Studiile clinice serioase, ii recunoasc Gerovitalului numai efectele antidepresive. Mass-media a facut din Ana Aslan o legenda, dar prof. Aslan nu s-a ocupat de institut, pentru ca era mai mult plecata la diferite congrese in stainatate. „Trebuie regandit locul Anei Aslan si al curei Aslan, existand o mare diferenta intre perceptia noastra si cea a comunitatii internationale”, este de parere Mircea Dumitru. Cartea nbsp; sa, „Pagini din istoria gerontologiei si geriatriei romanesti”, scrisa impreuna cu medicul specialist Constantin Bogdan si prof. univ. dr. Jan Hurdui, va fi lansata joi la Bookfest, de Editura Viata Medicala.

Citeste articolul integral pe site-ul Realitatea (Sursa foto: zf.ro)