Modificari la examenul auto: Vezi noile norme de obtinere si reinnoire a permisului auto

Persoanele cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, cu afectiuni neurologice grave, crizele de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta, alcoolicii si consumatorii de droguri nu vor mai putea obtine permise auto si nici reinnoi actul.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin al ministrului Sanatatii cu normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, potrivit directivelor Uniunii Europene.

Potrivit proiectului de act normativ aflat in dezbatere publica, comisia de examinare poate obliga candidatul ca faca un examen medical de specialitate daca suspecteaza ca acesta ar avea o boala incompatibila cu obtinerea permisului de conducere.

Astfel, candidatii care solicita obtinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu atas, scutere, autovehicule, cu si fara remorca, a caror masa totala maxim autorizata nu depaseste 3.500 kilograme) sunt obligati sa efectueze un examen medical in cazul in care devine evident, la intocmirea formalitatilor necesare sau in timpul probelor de examinare pe care trebuie sa le sustina inainte de obtinerea permisului de conducere, ca prezinta una sau mai multe din afectiunile medicale prevazute in noul act normativ.

De asemenea, candidatii care vor sa obtina un permis de conducere grupa 2, profesionisti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E), sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, acesti soferi vor fi obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori isi reinnoiesc permisul de conducere.

In cazul in care exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului care solicita permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata.

Citeste articolul integral pe site-ul Mediafax (Foto: Mondo News)