Modificarile Codului Fiscal au fost adoptate de Guvern

Microintreprinderile a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro pentru anul precedent si care au pana la 9 salariati vor putea opta, incepand cu 2011, intre plata unui impozit pe profit de 16 la suta si plata unei taxe de 3 la suta din venituri, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Prevederea a fost inclusa in modificarile Codului fiscal, adoptate de Guvern in sedinta de astazi.

Potrivit ministrului Finantelor, nu vor avea posibilitatea sa opteze intre ce doua posibilitati de plata microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.

„Am introdus in Codul fiscal o metoda simplificata, care permite alegerea uneia dintre cele doua optiuni. Prin acordul cu FMI avem, posibilitatea introducerii acestui sistem simplificat”, a afirmat ministrul Finantelor.

Ministrul Ialomitianu a precizat, raspunzand unei intrebari, ca in cazul in care toate microintreprinderile eligibile ar opta pentru plata unei taxe de 3 la suta din cifra de afaceri, impactul bugetar ar fi de 100 de milioane de lei in 2011.

O alta modificare adusa Codului fiscal se refera la impozitarea cu 16 la suta a veniturilor nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta la momentul controlului de catre ANAF.

Ministrul Finantelor a mentionat ca in cazul oricarei persoane fizice care a facut cheltuieli sau detine elemente de patrimoniu mai mari cu 10 la suta, dar nu mai putin de 50.000 de lei, decat veniturile declarate, se vor face verificari ale situatiei fiscale si daca se constata ca exista venituri nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta, acestea se impoziteaza cu 16 la suta.

Verificarile vor fi facute pe baza urmatoarelor metode indirecte, a precizat ministrul Finantelor:

nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Metoda cheltuielilor efective

nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Metoda fluxurilor financiare

nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Metoda patrimoniului

quot;Toate persoanele care nu si-au declarat veniturile, ma refer la persoanele fizice, iar in momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitate cu 16 la suta. Este o decizie curajoasa, solicitata de multa vreme de institutiile financiare quot;, a spus ministrul Gheorghe Ialomitianu, aratand ca sistemul care va fi implementat in Romania functioneaza in mai multe state UE si in SUA. Ministrul a adaugat ca quot;va fi verificata situatia fiscala a persoanelor cu venituri foarte mari, exact ca in Statele Unite, unde 1 la suta din persoanele mari asigura 40 la suta din cheltuielile bugetare. Trebuie sa introducem aceste metode daca dorim sa avem succes in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale quot;, a afirmat ministrul Gheorghe Ialomitianu. „Guvernul a luat astazi doua masuri importante: pe de o parte, legata de reducerea birocratiei in administrarea financiara prin introducerea unui sistem simplificat, iar, pe de alta parte, in ceea ce priveste prevenirea si combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finantelor.