Mollahul Omar, ucis in Pakistan

Liderul miscarii radicalilor talibani din Afganistan, mollahul Mohamed Omar, a fost ucis in Pakistan, transmite, luni, agentia inhua, citand un post de televiziune.

quot;Mollahul Omar a fost ucis pe drumul dintre orasul pakistanez Quetta si provincia Waziristanul de Nord quot; de la granita cu Afganistanul, a relatat canalul de televiziune Tolo, citand surse anonime din serviciile secrete afgane.

Pana acum nu se stie cine l-a ucis pe ideologul talibanilor din Afganistan si in ce circumstante.

Militantii talibani care lupta impotriva trupelor afgane si a fortelor coalitiei NATO din Afganistan nu au facut inca niciun comentariu in legatura cu vestea mortii mollahului Omar.

Mollahul Omar este unul dintre fondatorii miscarii talibanilor si este considerat quot;comandantul lor suprem quot; sau liderul spiritual. El a fost inlaturat de la putere la sfarsitul lui 2001 in urma interventiei militare internationale.

Omar a supravietuit pana acum de nenumarate ori vanatorii declansate impotriva sa de trupele americane din Afganistan, de la caderea regimului taliban in urma invaziei SUA pe teritoriul Afganistanului la sfarsitul anului 2001.

Mollahul ii acordase adapost liderului retelei al-Qaida, Osama bin Laden. nbsp;La inceputul lunii mai, dupa eliminarea lui Osama, oficiali americani si italieni declarasera ca urmatoarea tinta ar putea fi mollahul Omar.

Talibanii afgani dezmint informatia

Un purtator de cuvant al talibanilor afgani a dezmintit, luni, moartea liderului lor suprem, mollahul Mohamed Omar, in urma unor informatii de acest tip vehiculate la Kabul si preluate de unele mass-media, relateaza AFP.

quot;Este pura propaganda. Este total imposibil quot;, a declarat Zabihullah Mujahid.

Sursa foto: nydailynews.com