Moneda euro este in pericol sa dispara in cinci ani

Moneda unica europeana este in pericol de disparitie in urmatorii cinci ani, daca actuala componenta a zonei euro se va pastra, sunt de parere analistii britanici.

Publicatia Sunday Telegraph a realizat o cercetare la care au participat 25 din cei mai faimosi analisti financiari din Marea Britanie. 12 dintre acestia sunt de parere ca zona euro nu va supravietui in actuala forma, in timp ce opt considera contrariul, iar cinci sunt indecisi. Doi dintre cei opt analisti care se asteapta ca moneda unica sa reziste au afirmat ca predictia se va indeplini numai daca cel putin un membru al zonei euro va intra in incapacitate de plata a datoriilor.

Douglas McWilliams, analist la Centre for Economics and Business Research crede ca moneda europeana „ar putea sa nu mai supravietuiasca o saptamana quot;, iar David Blanchflower, profesor la Dartmouth College si fost membru al Bank of England, a aratat ca „implicatiile politice ale dezintegrarii euro sunt greu de anticipat-germanii se opun sa plateasca datoriile altora si ar putea chiar sa se retraga quot;.

De asemenea, Tim Congdon, analist la International Monetary Research crede ca zona euro va pierde trei dintre membrii sai, respectiv Grecia, Portugalia si posibil Irlanda, iar uniunea monetara s-ar putea chiar dezintegra din cauza frictiunilor dintre Franta si Germania.

Citeste mai mult pe site-ul Adevarul