NOUL PAPA FRANCISC I A FOST INSCAUNAT. UPDATE

Un milion de oameni sunt asteptati in aceasta dimineata la ceremonia de inaugurare a Pontificatului noului papa. Printre ei, capul Bisericii Ortoxe – Bartholomeu I, zeci de presedinti de stat, sefi de guverne si alte personalitati din intreaga lume. Romania va fi reprezentata la Vatican de presedintele Traian Basescu. Ceremonia incepe in jurul orei 10.00.

UPDATE Ora 14.00: Papa Francisc a primit insemnele pontificale marti dimineata. Cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran a pus pe umerii Papei paliumul, o banda de stofa ce se poarta peste vesmintele de ceremonie. Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus pe mana stanga inelul de pescar. Inelul nu a fost confectionat din aur, ci din argint placat cu aur.

Ora 10.05: Papa Francisc a intrat in Piata Sfantul Petru de la Vatican in papamobil, inaintea slujbei de intronizare, transmit agentiile de presa straine.Cu zambetul pe buze si imbracat in vesminte albe, Papa Francisc a salutat multimea de la bordul vehiculului sau complet decapotat.

Ora 09.37: La ceremonia de inaugurare a Pontificatului noului Papa Francisc participa un milion de oameni. Printre cei prezenti se numara Patriarhul din Constantinopole Bartholomeu I, zeci de presedinti de stat, sefi de guverne si alte personalitati din intreaga lume. Romania este reprezentata la Vatican de presedintele Traian Basescu. Ceremonia a inceput in jurul orei 10.

Reprezentantii Vaticanului au prezentat cu mandrie blazonul Papei Francisc care este aproape identic cu cel pe care il avea ca arhiepiscop in Buenos Aires. Singura diferenta este ca acum mitra de cardinal a fost inlocuita cu cea papala. Deviza inscrisa pe blazon este ales prin mila . Insemnele Papei au fost prezentate la timp pentru ceremonia la care au sosit deja lideri de stat si de guvern.Joe Biden, primul vicepresedinte american romano-catolic, este cel care conduce delegatia Statelor Unite la Vatican.

Primul sef de stat care l-a intalnit pe Papa a fost, insa, presedintele Argentinei, tara de origine a Suveranului Pontif. Cristina Kirchner i-a cerut Papei Francisc sa intervina in disputa cu Marea Britanie asupra insulelor Faulkland. O prezenta inedita si controversata este liderul statului Zimbabwe, Robert Mugabe, care are interdictia de a calatori in Uniunea Europeana, insa a primit o derogare pentru a intra in Italia.

La ceremonia de inaugurare a Pontificatului si-a anuntat prezenta, in premiera, si Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Bartholomeu I, capul Bisericii Ortodoxe. La finalul slujbei oficiate in Catedrala Sfantul Petru, fiecare sef de delegatie va prezenta omagiile in fata Papei Francisc.