NOUL PAPA. Vezi ce se intampla in a doua zi de vot

Cardinalii s-au reunit, in aceasta dimineata, pentru a doua zi de vot in Conclav, dupa ce reuniunea de ieri s-a terminat fara a fi ales un nou Papa. Aseara, pe hornul Capelei Sixtine a iesit fum negru, ceea ce inseamna ca va mai dura pana cind Biserica Catolica va avea un nou lider.

Potrivit speculatiilor, trei cardinali ar avea cele mai mari sanse de a-i succede lui Benedict al XVI-lea: canadianul Marc Ouellet, brazilianul Odilo Scherer si italianul Angelo Scola.

Actualizare 20.00: A iesit fum alb pe cosul Capelei Sixtine. Asta inseamna ca Biserica Catolica are un nou Papa.

Actualizare 12.39. Pe cosul Capelei Sixtine a iesit fum negru. Votul pentru alegerea papei se va relua azi. Dezamagire pentru miile de oameni adunati in Piata Sfantul Petru. Fumul negru care a iesit pe hornul Capelei Sixtine i-a anuntat pe cei prezenti ca nu a fost ales un Papa.De altfel, catolicii din intreaga lume, fie ei italieni, filipinezi sau mexicani, asteapta cu nerabdare alegerea unui nou Suveran Pontif.

„Nu conteaza din ce tara e, de pe ce continent sau care e culoarea pielii sale. Ceea ce conteaza este sa gasim acel lider religios care va permite Bisericii sa intre in secolul al XXI-lea, care sa depuna eforturi pentru a face reformele de care este nevoie”, spune unul dintre acestia. Trei cardinali ar avea cele mai mari sanse de a-i succede lui Benedict al XVI-lea: brazilianul Odilo Scherer, italianul Angelo Scola si canadianul Marc Ouellet.

De altfel, locuitorii din oraselul acestuia din urma asteapta cu sufletul la gura rezultatul votului. „Ar fi ceva extraordinar pentru noi, speram ca va fi el cel ales”, spune o canadianca. Cel mai lung conclav din istorie a avut loc in secolul al XIII-lea si a durat aproape trei ani. Cel mai scurt, de numai cateva ore, a fost tinut in secolul al XVI-lea. Cardinalii vor vota de acum incolo de patru ori pe zi – de doua ori dimineata si de doua ori in cursul dupa-amiezii, pana cand va fi ales noul Suveran Pontif.