Nicu Ceausescu a ucis-o in accident pe Doina Hilmu in urma cu 38 de ani

Chiar si inainte de 1989 circulau multe quot;legende quot; despre Nicu Ceausescu (1951-1996), fiul cel mai mic si mai rebel al cuplului dictatorial. Povestile conform carora quot;printisorul quot; ar fi facut mai multe accidente mortale sunt confirmate de dezvaluirile Libertatii: in 1972, o tanara de 18 ani murea calcata in Bucuresti de masina condusa de Nicusor.

E lesne de inteles ca orice fapta ilegala a vreunuia dintre membrii familiei Ceausescu putea fi, in anii de dinainte de Revolutie, rapid musamalizata. Despre savarsirea ei afla, cel mult, un cerc restrans de apropiati ai puterii si câtiva oameni din “aparatul de partid si de stat”. Desi nici astazi nu se stie cu exactitate câte s-au petrecut si cine au fost victimele, din cartea “Ochii fericiti”, a lui Erwin Wickert, fost ambasador al RFG in România intre anii 1971-1976, aflam numele unei astfel de victime: Doina Hilmu, o eleva de 18 ani, calcata cu masina de Nicusor Ceausescu in intersectia de langa statuia Aviatorilor, din Bucuresti, pe 4 iunie 1972, ora 13.30. In capitolul intitulat ironic “Pietonii neatenti din Bucuresti”, Wickert relateaza despre un astfel de caz de care a aflat de la translatoarea romana a ambasadei.

Pus in tema, Wickert va urmari ceva mai atent evolutia situatiei. “Paisprezece zile mai târziu, Romania libera critica, inca o data, pietonii neatenti, dar, de aceasta data, consemna si moartea tinerei Doina, pe care ar fi accidentat-o plutonierul major de militie Gheorghe Raschitor!(…) Incercare jalnica de a manipula publicul. Agitatia in Bucuresti era mare”.

Citeste mai mult pe site-ul Libertatea