Noi medicamente pe lista de compensate, din 2013

Ministerul Sanatatii informeaza ca 150 de noi medicamente ar putea fi disponibile din 2013 compensat sau gratuit, pentru afectiuni oncologice, cardiovasculare, infectioase sau diabet.

Ministerul sanatatii anunta ca incearca sa identifice solutii pentru ca de anul viitor un numar de 150 de medicamente pentru diferite afectiuni oncologice, boli cardiovasculare, diabet, boli infectioase, sa fie introduse pe lista de medicamente compensate. 84 dintre aceste medicamente sunt produse noi, a anuntat secretarul de stat in ministerul sanatatii, Alexandru Rafila.

”Aceste medicamente, folosite intr-un spectru larg de afectiuni, ar putea fi disponibile in regim compensat sau gratuit, la inceputul anului viitor”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a mai spus ca se doreste ca un numar cat mai mare de pacienti sa poata avea acces la aceste medicamente. ”Ele sunt introduse in masura in care demonstreaza ca au o eficacitate mai mare decat produse mai vechi si ca sunt cel putin la fel de sigure atunci cand sunt administrate. Ideea este de a include un criteriu economic, care nu este obligatoriu pentru firmele farmaceutice, astfel incat cei care au posibilitatea sa faca o reducere a pretului cu care aceste medicamente vor fi vandute catre statul roman, sa o faca”, a afirmat Alexandru Rafila.

Rafila a mai precizat ca de anul viitor se are in vedere o actualizare trimestriala a listelor de medicamente compensate si gratuite.In ultimii cinci ani nu a intrat pe lista niciun produs nou.

La sfarsitul lunii septembrie, ministrul de atunci al sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat ca medicamentele neesentiale, ieftine, cu valoare pana in 10 lei, vor fi eliminate din noua lista de compensate, deoarece pot fi sustinute de asigurat, dar costa fondul de sanatate aproape 20 milioane de euro anual.