Normele noului Cod Fiscal vor fi adoptate luni – Vezi modificarile aduse la Legea 571/2003 privind Codul Fiscal

Executivul se va reuni luni, intr-o sedinta speciala, pentru a discuta despre normele metodologice ale noului Cod Fiscal.

Persoanele care sunt angajate cu carte de munca si remunerate doar ocazional cu drepturi de autor, precum la realizarea unei carti, nu vor plati CAS pentru platile efectuate prin drepturi de autor, a decis Guvernul in sedinta de miercuri.

Proiectul pe care il are in discutie guvernul stabileste cum se diferentiaza o activitate dependenta de una independenta in impozitarea drepturilor de autor sau cum se taxeaza dobanzile cu 16%. nbsp; Ordonanta de Urgenta de modificare si completare a Codului Fiscal mai prevede taxarea tichetelor de vacanta si de cresa, dar si impozitarea platilor compensatorii.

Potrivit noilor reglementari, impozitul de 16% se aplica de la 1 iulie si pentru dobanzile la conturile curente, depozitele la termen si la vedere. Veniturile din dobanzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% in 2009, iar masura fusese extinsa si pentru anul 2010.

De la 1 iulie se impoziteaza cu 25% si castigurile din jocuri de noroc. Impozitul se aplica asupra venitului net, calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de acelasi organizator sau platitor.

Prevederile care impuneau impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinatia de locuinta au fost eliminate din textul OUG. Potrivit acestora, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, urmau sa plateasca in anul 2010 o quot;taxa de solidaritate quot; reprezentand 50% din impozitul datorat in 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua si 200% pentru a treia si umatoarele.

Cota de TVA de 24% a intrat in vigoare tot de la 1 iulie.

Cat priveste drepturile de autor, cota de cheltuieli deductibile a fost redusa de la 40% la 20% din venitul brut. In acelasi timp este stabilita o obligatie de plata a contributiilor obligatorii individuale limitata la cinci salarii medii pe economie.

Persoanele care au carte de munca nu vor plati CAS pentru veniturile din drepturi de autor obtinute ocazional, iar pentru cele obtinute lunar contributiile se calculeaza la o suma echivalenta cu cinci salarii medii brute, potrivit normelor de aplicare care vor fi aprobate luni de Guvern.

De asemenea, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.

Noile masuri mai prevad modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare a valutei la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.