Noua Biblioteca Nationala, a treia cea mai mare cladire din Bucuresti, va costa peste 100 mil. euro


Planul maret al Ministerului Culturii de a inaugura luna aceasta noul sediu al Bibliotecii Nationale a fost naruit de ritmul in care se construieste in Romania. Cu alte cuvinte, trebuie sa asteptam pana in luna noiembrie, sau cel putin asta i s-a spus premierului care a vizitat astazi santierul.

Pana acum, Biblioteca Nationala, care va gazdui si un mall cultural, a inghitit peste 80 de milioane de euro. Pe langa cele 18 sali de lectura aici vor fi cafenele, restaurante si sali de expozitii.
nbsp;
Vorbim de una dintre cele mai mari cladiri din Bucuresti. Este surclasata doar de Parlament si de Ministerul Apararii. Trei mii de persoane vor putea studia concomitent cele aproape 13 milioane de volume aflate in arhiva Bibliotecii Nationale.
nbsp;
Deocamdata doar 7 milioane dintre aceste volume au ajuns aici, insa sunt tinute in cutii. Restul se afla inca in depozitele vechi ale Bibliotecii si risca sa se deterioreze din cauza conditiilor proaste in care sunt pastrate.
nbsp;
Ideal ar fi fost ca volumele sa stea la cel mult 21 de grade, iar umiditatea din incapere sa nu treaca de 60%. Din lipsa de fonduri, aparatele de aer conditionat nu functioneaza. Asa cum nu exista bani nici pentru pregatirea cartilor ca sa fie mutate.
nbsp;
Si acesta nu este singurul dusman al cartilor. Pentru ca sunt uitate in cladiri vechi, sobolanii ar putea sa populeze oricand rafturile. In plus, un incendiu ar fi nimicitor. Din aceste cauze, dar si pentru a permite publicului sa citeasca cele mai scumpe si mai rare volume din Romania, Biblioteca Nationala a inceput scanarea lor si publicarea pe internet. Din pacate, un singur angajat se ocupa de arhivarea a peste 350.000 de carti.
nbsp;
Aceste probleme ar fi rezolvate daca noua cladire a Bibliotecii Nationale, care este dotata cu sisteme de stingere a incendiilor cu gaz inert, dar si cu aparate de aer conditionat ar fi fost gata macar luna aceasta. Astazi, insa, a fost anuntat un nou termen: noiembrie 2011.

Vezi video pe incont.ro.