Noul Papa, ales pana joi seara. Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, ar putea fi noul Papa

Conclavul de la Vatican s-a reunit, marti, pentru alegerea noului Papa. Toti cei 207 cardinali ai Colegiului Sacru au participat in cursul diminetii la o slujba religioasa numita Mesa Pro eligendo Pontifice, prezidata in basilica Sfantul Petru de decanul colegiului cardinalilor si unul dintre cei mai influenti oameni de la Vatican, Angelo Sodano.

UPDATE Miercuri, ora 20.00: A fost ales noul Papa, pe cosul Capelei Sixtine a iesit fum alb. A fost un Conclav foarte scurt, mai scurt decat cel din 2005. Cardinalii s-au decis foarte repede si au ales un nou Papa in interesul bisericii si al credinciosilor.

Miercuri, ora 12.30: Si miercuri a iesit fum negru pe cosul Capelei Sixtine, ceea ce inseamna ca la reuniunea de dimineata nu s-a votat noul Papa.

Marti, ora 21.00: FUM NEGRU LA VATICAN. Un nor de fum negru a iesit din cosul Capelei Sixtine, in jurul orei 20.45 (ora Romaniei), ceea ce inseamna ca, dupa primul scrutin, noul Papa nu a fost ales. Incepand cu ora 16.30 a avut loc o scurta ceremonie, apoi cei 115 cardinali electori vor incepe, in Capela Sixtina, procesiunea de votare. Votul se va face cu usile sigilate. Daca astazi cardinalii vor avea un singur scrutin, incepand de miercuri vor avea loc patru scrutine pe zi, doua dimineata si doua seara. Chiar daca alegerea noului Papa este umbrita de prezenta in conclav a unor prelati cu imaginea sifonata, Vaticanul vrea ca noul suveran sa fie ales cat mai repede pentru a avea timp sa se pregateasca pentru slujba de Paste, care anul acesta cade pe 31 martie. Alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea s-ar putea finaliza saptamana aceasta. In conferinta de presa de dupa ultima congregatie, purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi a anuntat ca ceremonia de instalare a noului suveran Pontif poate avea loc si intr-o zi de lucru, nu neaparat duminica, astfel ca se poate deduce ca noul Papa va fi ales cel tarziu joi seara.

Daca alegerea noului Papa va fi un esec, atunci acest lucru va fi anuntat prin fumul negru care iese pe cosul de la Vatican. Daca noul Suveran Pontif va fi ales, atunci pe acelasi cos va iesi fum alb, iar toti catolicii din lume vor sti ca au un nou Papa.La 40 de minute dupa aceea, un cardinal va spune multimii adunate in Piata Sfantul Petru celebrele cuvinte Habemus Papam, iar noul Suveran Pontif va veni in fata multimii.Pentru alegerea celui de al 266-lea Papa din istorie este necesar un minim de 77 de voturi, respectiv doua treimi din sufragiile Colegiului format din 115 cardinali alegatori. De unde provin cardinalii electori115 cardinali cu varste de pana la 80 de ani, din intreaga lume, se reunesc in Capela Sixtina unde vor alege prin vot pe viitorul Papa.

Cardinalii sunt inchisi intr-o camera si nu le este permis contactul cu lumea exterioara in tot acest timp.Dintre cei 115 cardinali din Colegiul sacru, 60 provin din Europa, 33 din America de Nord, 11 din Africa, 10 din Asia si doar unul din Australia.Cei mai multi cardinali electori sunt din Italia (28 de cardinali), urmeaza SUA (11 cardinali) si Germania (sase cardinali). Brazilia, Spania si India au fiecare cate cinci reprezentanti. Fata de Conclavul din 2005, acum participa si cardinali din Hong Kong, Egipt si Kenya. 67 dintre electori au fost numiti cardinali de Benedict al XVI-lea. Cel mai varstnic cardinal are 80 de ani, iar cel mai tânar, 54 de ani.

Cine va fi noul Papa?

Intrebarea: Cine va fi noul Papa? sta pe buzele tuturor dupa demisia Papei Benedict al XVI-lea, care a intrat in vigoare pe 28 februarie. Zvonurile de culise spun ca printre favoriti, intre cei 20 de cardinali care ar putea fi alesi ca Papa, se afla cu aproximativ 40 de voturi Cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, iar cu 20 de voturi, cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer, arhiepiscop de San Paolo.Si austriacul Christopher Schonborn, unul dintre oamenii de incredere ai lui Raztinger, ar putea fi desemnat pe tronul papal. Un posibil Papa american sau un altul de culoare completeaza lista favoritilor. Dupa acordul cardinalului ales ca Papa si dupa stabilirea numelui sau de Pontif, se va face anuntul oficial, dupa care Suveranul va rosti din balconul Bazilicii San Pietro binecuvântarea Urbi et orbi .