OMS a cerut monitorizarea unei noi super-bacterii rezistenta la antibiotice

nbsp;

Organizatia averizeaza ca zonele cele mai vulnerabile sunt locurile publice si in mod special spitalele, laboratoarele, si cabinetele veterinare. Super-bacteria care pune pe jar autoritatile sanitare a aparut in sudul Asiei si a fost identificata ulterior si in Marea Britanie.

Dupa pandemia de gripa porcina, Organizatia Mondiala a Sanatatii a trimis o alerta globala din cauza unei super-bacterii. OMS a cerut autoritatilor sanitare din toata lumea sa monitorizeze cu maxima atentie o noua bacterie rezistenta la majoritatea antibioticelor.

Alerta a fost data dupa aparitia unui studiu care semnaleaza pericolul. Revista de specialitate The Lancet a reusit sa identifice o noua gena, care permite unor tipuri de bacterii sa fie extrem de rezistente si aproape imposibil de combatut.

Organizatia averizeaza ca cele mai vulnerabile zone sunt locurile publice si in mod special spitalele, laboratoarele, si cabinetele veterinare. Super-bacteria care pune pe jar autoritatile sanitare a aparut in sudul Asiei si a fost identificata ulterior si in Marea Britanie.

Potrivit studiului, nbsp; bacteria a fost adusa in spitalele din Marea Britanie de persoane care au calatorit in Asia de Sud pentru ingrijiri medicale.

Bacteria produce enzima de tip quot;New Delhi metalo-beta-lactamaza quot; (NDM-1) si a fost identificata prima data in 2008, de profesorul Timothy Walsh, la un pacient suedez care fusese tratat in India.

Enzima se ataseaza de alte bacterii, pe care le face rezistente la antibiotice, printre acestea numarându-se cele care produc tuberculoza, holera si infectiile urinare. In lipsa unui tratament corespunzator, bacteria poate fi fatala pentru cel care o contamineaza.

Un belgian de origine pakistaneza si-a pierdut deja viata. El a fost internat la spital cu o plaga deschisa in urma unui accident rutier, insa medicii pakistanezi nu au mai avut ce sa ii faca, deoarece era deja infectat cu NDM-1.

Europa nu este pregatita corespunzator pentru a face fata amenintarii la adresa sanatatii publice reprezentate de bacteriile rezistente la antibiotice.

quot;Ultimele informatii cu privire la raspandirea rapida a unei bacterii rezistente la medicamente provoaca o reactie de alerta legata de natura si magnitudinea problemei cu care ne confruntam quot;, afirma, intr-un comunicat, profesorul Giuseppe Cornaglia, presedintele Societatii Europene de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase.

Potrivit nbsp; studiului publicat in revista britanica The Lancet Infectious Diseases, cercetatorii au izolat 37 de pacienti in Marea Britanie, multi dintre ei care calatorisera in India si Pakistan pentru operatii estetice.

quot;NDM-1 are potentialul de a se transmite la nivel mondial. Este necesara o supraveghere coordonata quot;, avertizeaza autorii studiului, explicand ca numerosi pacienti europeni si americani apeleaza la servicii de chirurgie estetica in India.