OSCARURI. ARGO a luat statueta pentru cel mai bun film

CASTIGATORI OSCAR 2013: Filmul ARGO de Ben Affleck a primit premiul OSCAR pentru cel mai bun film, la cea de-a 85-a gala de decernare a acestor distinctii, care a avut loc la Los Angeles. Ceremonia, transmisa prin LIVE TEXT pe Mediafax.ro, a fost transmisa in direct de HBO Romania.

OSCAR 2013: Cea care a prezentat cea mai importanta categorie a premiilor Oscar, cel mai bun film , a fost chiar prima doamna a Americii, Michelle Obama, cu ajutorul veteranului actor Jack Nicholson. De la Casa Alba, Michelle Obama a anuntat titlul lungmetrajului premiat cu Oscar anul acesta, Argo , in regia lui Ben Affleck. Anul acesta, la categoria cel mai bun film au mai fost nominalizate Amour, de Michel Haneke, Django Unchained , de Quentin Tarantino, Zero Dark Thirty , de Kathryn Bigelow, Lincoln , de Steven Spielberg, Les Miserables , de Tom Hooper, Life of Pi , de Ang Lee, Silver Linings Playbook , de David O. Russell, si Beasts of the Southern Wild , de Benh Zeitlin.

Cu sapte nominalizari la Oscar, thrillerul Argo prezinta rocambolesca misiune de salvare a unor diplomati americani in timpul Revolutiei iraniene din 1979. Anterior, filmul a castigat toate premiile importante din sezonul hollywoodian din acest an – Globul de Aur si premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producatorilor americani (PGA), Sindicatul regizorilor americani (DGA) si Sindicatul scenaristilor americani (WGA) -, dar si prestigiosul trofeu britanic BAFTA si premiul César.In afara de premiul pentru cel mai bun film, Argo a mai fost recompensat cu trofeul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat si cel mai bun montaj. Cea de-a 85-a gala a premiilor Oscar a avut loc duminica noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

LISTA CASTIGATORILOR PREMIILOR OSCARCEL MAI BUN FILM: Argo, CEL MAI BUN ACTOR IN ROL PRINCIPAL: Daniel Day-Lewis ( Lincoln ), CEA MAI BUNA ACTRITA IN ROL PRINCIPAL: Jennifer Lawrence, CEL MAI BUN ACTOR IN ROL SECUNDAR: Christoph Waltz ( Django Unchained ), CEA MAI BUNA ACTRITA IN ROL SECUNDAR: Anne Hathaway ( Les Misérables ), CEL MAI BUN FILM STRAIN: Amour, CEL MAI BUN CANTEC: Skyfall , din Skyfall – muzica si versurile de Adele Adkins si Paul Epworth, PREMIUL PENTRU REGIE: Ang Lee ( Life of Pi ), Cel mai bun scenariu adaptat: Argo (Chris Terrio), Cel mai bun scenariu original: Django Unchained (Quentin Tarantino), Cel mai bun scurtmetraj de fictiune: Curfew de Shawn Christensen, Cele mai bune costume: Anna Karenina (Jacqueline Durran), Cel mai bun machiaj: Les Misérables, Cea mai buna imagine: Life of Pi (Claudio Miranda), Cele mai bune efecte vizuale: Life of Pi, Cel mai bun scurtmetraj documentar: Inocente de Sean Fine si Andrea Nix Fine, Cel mai bun scurtmetraj de fictiune: Curfew de Shawn Christensen, Cel mai bun lungmetraj de animatie: Brave de Mark Andrews si Brenda Chapman, Cel mai bun scurtmetraj animat: Paperman de John Kahrs, Cel mai bun lungmetraj documentar: Searching for Sugar Man, Cel mai bun mixaj de sunet: Les Misérables, Cel mai bun montaj de sunet: Zero Dark Thirty si Skyfall, Cel mai bun montaj: Argo (William Goldenberg), Cea mai buna regie artistica: Lincoln (Rick Carter si Jim Erickson), Cea mai buna coloana sonora: Life of Pi (Mychael Danna).

UPDATE 06:50 Daniel Day-Lewis castiga premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, pentru rolul din Lincoln . Au mai fost nominalizati Hugh Jackman ( Les Misérables ), Denzel Washington ( Flight ), Bradley Cooper ( Silver Linings Playbook ) si Joaquin Phoenix ( The Master ).

UPDATE 06:40 Regizorul Ang Lee obtine pentru pentru regie, pentru filmul Life of Pi . La aceasta categorie au mai fost nominalizati Steven Spielberg, pentru filmul Lincoln , Michael Haneke, pentru Amour , David O. Russell, pentru Silver Linings Playbook si Benh Zeitlin, pentru Beasts of the Southern Wild .

UPDATE 06:15 Oscar-ul pentru cel mai bun cantec a fost castigat de Skyfall , din Skyfall – muzica si versurile de Adele Adkins si Paul Epworth.

UPDATE 05:20 Cea mai buna actrita in rol secundar a fot desemnata Anne Hathaway, pentru rolul din Les Misérables .

UPDATE 04:50 Oscar-ul pentru cel mai bun film strain revine productiei Amour

UPDATE 04:37 Curfew de Shawn Christensen obtine premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune, iar Inocente de Sean Fine si Andrea Nix Fine castiga Oscar-ul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar.

UPDATE 04:20 Jacqueline Durran a castigat OSCAR-ul pentru cele mai bune costume pentru filmul Anna Karenina Premiul pentru cel mai bun machiaj i-a revenit echipei filmului Les Misérables.

UPDATE 04:10 Premiul pentru cea mai buna imagine i-a revenit lui Claudio Miranda, pentru Life of Pi Life of Pi a castigat si premiul pentru cele mai bune efecte vizuale.

UPDATE 04:00 Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj animat a fost castigat de Paperman de John KahrsProductia Brave de Mark Andrews si Brenda Chapman a fost recompensata cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animatie.

UPDATE 03:50 Christoph Waltz ( Django Unchained ) a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar.Au mai fost nominalizati Alan Arkin ( Argo ), Robert De Niro ( Silver Linings Playbook ), Philip Seymour Hoffman ( The Master ) si Tommy Lee Jones ( Lincoln ).

UPDATE 03:30 Ceremonia premiilor OSCAR a inceput.

UPDATE 02:15 Vedetele au inceput sa apara pe covorul rosu in fata Dolby Theater, in Hollywood, unde, incepand cu ora 03:30 (ora Romaniei) va avea loc cea de-a 85-a gala a premiilor Oscar . Printre starurile care au aparut deja pe covorul rosu se numara Michael Douglas si Catherine Zeta-Jones, Jennifer Aniston si Justin Theroux, George Clooney, Anne Hathaway, Bradley Cooper, Adele, Reese Witherspoon, Helen Hunt, Octavia Spencer, Jane Fonda.Gala este prezentata de actorul Seth MacFarlane.Lungmetrajul Lincoln , regizat de Steven Spielberg, a primit cele mai multe nominalizari – 12 – si este urmat in acest top al productiilor cu cele mai multe selectii de filmele Life of Pi , cu 11. Filmele Silver Linings Playbook si Les Misérables au primit cate opt nominalizari, iar Argo – sapte nominalizari. Lincoln , care a parut multa vreme favoritul natural in cursa pentru Oscar, are de partea lui cele 12 nominalizari primite si prestigiul asociat cu subiectul peliculei – abolirea sclaviei de catre cel mai venerat dintre presedintii americani – si cu regizorul sau, Steven Spielberg, care insa nu a mai castigat un premiu al Academiei americane din 1999, primit pentru Salvati soldatul Ryan .Cu doar sapte nominalizari la Oscar, Ben Afleck si thrillerul sau Argo, care prezinta rocambolesca misiune de salvare a unor diplomati americani in timpul Revolutiei iraniene din 1979, au castigat insa toate premiile importante din sezonul hollywoodian din acest an – Globul de Aur si premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producatorilor americani (PGA), Sindicatul regizorilor americani (DGA) si Sindicatul scenaristilor americani (WGA) -, dar si prestigiosul trofeu britanic BAFTA. Argo abordeaza gala Oscarurilor de duminica seara dintr-o pozitie de forta, in ciuda absentei lui Ben Affleck la categoria cel mai bun regizor , unde trofeul ar urma sa revina in mod logic lui Steven Spielberg, cu conditia sa nu-i sufle pretioasa statueta Ang Lee, cu filmul sau Life of Pi, sau Michael Haneke, cu al sau tulburator Amour.

La categoriile de interpretare, pentru care cursa pare in mod traditional decisa cu mai multe luni inainte, competitia ramane in acest an deschisa, cel putin pentru doua dintre ele.Desigur, nimic nu pare ca va putea sa il impiedice pe britanicul Daniel Day-Lewis sa intre in istoria Oscarurilor castigand o a treia statueta la categoria cel mai bun actor in rol principal pentru interpretarea lui extraordinara din filmul Lincoln . La randul ei, Anne Hathaway ar urma sa castige in mod logic Oscarul pentru cel mai bun rol secundar, gratie interpretarii personajului Fantine din musicalul Les Misérables. Insa Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal ar putea fi castigat atat de Jennifer Lawrence, o vaduva dependenta de sex in comedia Silver Linings Playbook , cat si de Jessica Chastain, o analista CIA care il urmareste pe Osama ben Laden in Zero Dark Thirty si de frantuzoaica Emmanuelle Riva, care face un rol bulversant jucand o femeie bolnava aflata la sfarsitul vietii in filmul Amour si care va implini varsta de 86 de ani chiar in ziua in care se vor acorda premiile Academiei americane. Citeste si: OSCAR 2013: Momente socante in istoria galei Oscarurilor – VIDEOCompetitia pentru Oscarul la categoria cel mai bun actor in rol secundar este si ea una deschisa. La aceasta categorie au fost nominalizati Alan Arkin ( Argo ), Robert De Niro ( Silver Linings Playbook ), Philip Seymour Hoffman ( The Master ), Tommy Lee Jones ( Lincoln ) si Christoph Waltz ( Django Unchained ).

Citeste si: OSCAR 2013: Argo sau Lincoln ?

Suspans total intr-o cursa pentru Oscar foarte deschisaOscarul pentru cel mai bun film strain pare sa fie deja promis lungmetrajului Amour , regizat de austriacul Michael Haneke, care a facut senzatie cu cele cinci nominalizari primite si care concureaza pentru Austria.Gala premiilor Oscar va beneficia de umorul caustic al prezentatorului sau principal, actorul si regizorul Seth MacFarlane, care a regizat filmul Ted , o comedie cu un umor ireverentios, in care unul dintre personaje este un urs din plus, alcoolic si fumator de marijuana.Gala premiilor Oscar 2013, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, va fi animata de prestatiile muzicale ce vor fi asigurate de cantaretele britanice Adele si Shirley Bassey si de cele americane Norah Jones si Barbra Streisand.