OUG 58/2010, norme profesii liberale: Daca ai pensie privata, nu mai platesti si la stat


Potrivit ultimei variante a proiectului privind normele de aplicare a Codului fiscal, daca un avocat, notar, medic sau arhitect, plateste asigurari private de pensii si/sau sanatate nu va mai fi obligat sa contribuie si la sistemele de sta.

Ultima varianta a normelor de aplicare a Codului fiscal, care ar urma sa intre la aprobare la guvern luni, elimina obligativitatea contributiilor la sistemul de asigurari de stat.

“Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010”, arata ultima varianta a proiectului Normelor.

In articolul III al OUG 58/2010 scrie ca pe aceste venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.

Textul nu precizeaza despre ce fel de persoane e vorba, dar aceasta norma apare in dreptul veniturilor din activitati profesionale.

Aceasta ar insemna ca, daca un avocat, notar, medic sau arhitect are o asigurare privata de pensii, sau una de sanatate, nu va mai fi obligat sa contribuie la aceste sisteme de asigurari de stat.

In cazul in care nu recurge la o asigurare privata, beneficiarul de venituri de natura profesionala ar urma sa plateasca pensii, sanatate si somaj la stat, la nivel individual.

Citeste articolul integral pe money.ro