OUG privind cauciucurile de iarna a intrat in dezbatere publica! Vezi aici ce amenda risti!

Guvernantii nu au uitat de masura care obliga soferii sa circule cu anvelope de iarna pe portiunile acoperite cu zapada, gheata si polei, atat de intens mediatizata in urma cu cateva luni. Ministerul Transporturilor a elaborat proiectul Ordonantei de Guvern prin care anvelopele de iarna devin obligatorii, acesta fiind lansat in dezbatere publica. Potrivit documentului, statul ar putea incasa 445 milioane euro reprezentand TVA din vanzarea anvelopelor.
In proiect sunt prevazute si sanctiuni. Astfel, va fi considerata contraventie circulatia fara cauciucuri de iarna sau fara lanturi pe portiunle acoperite de zapada, gheata sau polei. De asemenea, in cazul vehiculelor cu masa totala maxima mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, masina trebuie sa aiba anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.
Daca nu sunt respectate prevederile ordonantei, soferii autovehiculelor vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii. Amenda este cuprinsa intre 2500 si 4000 de lei. De precizat ca soferii prinsi fara cauciucuri de iarna vor fi obligati sa plateasca si cheltuielile de degajare a circulatiei si elementele de drum distruse.
De asemenea, sunt pasibili de aceeasi amenda si soferii care circula cu lanturi pe roti in zonele de carosabil fara zapada.