Ordonanta 75/2001 privind cazierul fiscal a fost modificata – S-a redus termenul de radiere!

Guvernul a modificat marti ordonanta 75/2001 privind cazierul fiscal, stabilind reducerea termenului de radiere pentru contraventii de la cinci ani la un an si introducerea a trei noi contraventii, a anuntat, la Palatul Victoria, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Lazar.
Actul normativ a adoptat marti, de modificare a ordonantei 75/2001, are ca scop diferentierea termenului de radiere a faptelor contribuabililor care se inscriu in cazierul fiscal in functie de gravitatea faptei, a precizat Lazar.
Pana acum, toate faptele inscrise in cazierul fiscal erau radiate la cinci ani. Infractiunile, considerate fapte de o gravitate deosebita, vor fi radiate in continuare dupa cinci ani, in timp ce contraventiile vor fi radiate dupa un an.
Oficialul MFP a dat ca exemplu cazul unei firme care era declarata inactiva deoarece contabilul nu a depus o declaratie de impunere pentru un anumit impozit, inactivitate care era trecuta in cazierul fiscal, subliniind ca nu era normal un termen de cinci ani de la momentul reactivarii pana la cel al reluarii activitatii, pentru o fapta minora.
Totodata, in cazierul fiscal au fost introduse trei noi contraventii – neretinerea impozitelor cu stopaj la sursa, neprezentarea de catre contribuabil a bunurilor impozabile in vederea calcularii impozitului de catre Fisc, precum si retinerea si nevarsarea unor categorii de impozite si taxe cu stopaj la sursa, atunci cand nu constituie infractiune, a precizat reprezentantul MFP.