PAPA FRANCISC I JORGE BERGOGLIO, PRIMUL DIN AFARA EUROPEI

Urmatorul papa va putea, potrivit traditiei, sa isi aleaga numele pe care il va purta in perioada pontificatului sau, numele unui predecesor sau unui sfant fiind optiunile care se vor oferi celui de-al 266-lea Suveran Pontif din istorie.

Regula stabileste ca succesorul Apostolului Petru pe tronul Bisericii sa isi aleaga numele imediat ce a fost ales de catre cardinalii reuniti in Conclav. Apoi numele noului Suveran Pontif va fi proclamat in fata multimii, la Roma, de la balconul Bazilicii Sfantul Petru, de catre cardinalul protodiacon dupa pronuntarea celebrei formule latine Habemus Papam .Ioan Paul I, ales in 1978, dar al carui pontificat n-a durat decat 33 de zile, este primul care a ales sa poarte doua prenume – o asemenea dublare de nume a fost fara precedent in istoria papalitatii -, dorind astfel sa-si exprime gratitudinea si atasamentul fata de mostenirea lasata Bisericii de catre fostii Suverani Pontifi Ioan al XXIII-lea si Paul al VI-lea.Ioan Paul al II-lea, care l-a succedat in octombrie 1978, si-a explicat alegerea in prima enciclica Redemptor hominis (Rascumpararea omului), din 4 martie 1979, prin vointa de a se inscrie simbolic in linia celor mai apropiati predecesori.

Pontificatul (lui Ioan Paul I) nu a durat decat 33 de zile. “Imi apartine nu numai sa continui, dar si, intr-o anumita maniera, sa reiau acelasi punct de plecare”, scria Ioan Paul al II-lea in prima enciclica. “Ioan al XXIII-lea si Paul al VI-lea au reprezentat o etapa la care doresc sa ma refer direct asemeni unui prag de la care vreau, in compania lui Ioan Paul I, sa continui mersul spre viitor, lasandu-ma ghidat, cu incredere nemarginita, de ascultarea spiritului pe care Hristos l-a promis si l-a trimis Bisericii sale”, se putea citi in Redemptor hominis. In ceea ce-l priveste pe Joseph Ratzinger, el a ales numele de Benedict al XVI-lea referindu-se la Benedict al XV-lea, Papa pacii in cursul Primului Razboi Mondial. Succesorul sau va avea mai multe posibilitati pentru a-si alege numele pe care il va purta pe parcusul pontificatului.

Fum negru la Vatican

Prima zi a intrunirii Conclavului s-a incheiat fara rezultat. Votul pentru un nou papa va fi reluat miercuri. Astfel, ar putea opta pentru o forma latinizata a propriului nume de familie, sa aleaga numele unui papa precedent la care va adauga propriul numar sau sa retina numele unui sfant. El se mai poate determina in functie de semnificatia numelui, cum ar fi Pius (pios) sau Inocentiu.si consideratii personale pot fi luate in calcul, asa cum a fost cazul Papei Ioan al XXII-lea, care si-a ales numele referindu-se la propriul tata. Initial, papii pastrau de obicei numele lor de botez si aceasta a durat pana la sfarsitul primului mileniu. Cutuma s-a schimbat in 996, atunci cand Grigore al V-lea si-a abandonat numele de botez, Bruno. O suta treizeci si unu din cei 133 de succesori au procedat la fel, inclusiv Ioan Paul al II-lea.Inainte de Secolul al X-lea, numai sase papi si-au schimbat numele din diverse motive. Prima exceptie a fost Ioan al II-lea, in 533. Botezat Mercurie, el nu a mai dorit sa poarte numele unui zeu pagan.

De la Simon Petru, primul papa mort in martiriu in anul 64 dupa Hristos, niciun papa nu a indraznit sa adoptea numele Petru. Ioan al XIV-lea (983), care se mai numea Petru, nu a incalcat acest tabu. La fel s-a intamplat cu Sergiu al IV-lea (1009). Sixt este primul nume care a fost ales in mod repetat incepand din 257, odata cu Papa Sixt al II-lea. De atunci, numele cel mai frecvent adoptate sunt Ioan (21), Grigore (16), Clement si Benedict (15), Leon si Inocentiu (13) si Pius (12). Acest calcul nu tine cont de antipapi (sau papii alesi in mod controversat, precum Papa Ioan al XXIII-lea, in 1410) si denota cateva anomalii. Astfel, sunt exclusi Benedict al IX-lea (care a fost papa de trei ori, in perioada 1032-1048), Benedict al XI-lea (1303) si Papa Ioan al XX-lea care nu a existat.