Papa Benedict a oficiat penultima slujba Angelus inainte de a demisiona

Papa Benedict al XVI-lea a indemnat credinciosii – cu ocazia slujbei Angelus, oficiata duminica in Piata San Pietro de la Vatican – sa renunte la egoism, sa faca voia lui Dumnezeu, sa combata raul si sa nu ceara in rugaciuni succes sau bunuri materiale.

“In momentele decisive ale vietii, dar, de fapt, in toate momentele, ne aflam in fata unui paradox: vrem sa ne urmam propria vointa sau sa facem voia lui Dumnezeu? Interesul individual sau adevaratul bine, ceea ce este cu adevarat bine?”, a spus Sfantul Parinte in predica din cadrul slujbei catolice Angelus, scrie ziarul “Il Messaggero”. Nucleul ispitelor consta in folosirea lui Dumnezeu in scop propriu, acordand importanta prea mare succesului si bunurilor materiale. Diavolul este subtil: nu indeamna direct la savarsirea raului, ci la un fals bine, aratând in mod fals ca adevarata realitate sunt puterea si satisfacerea nevoilor primare.

“In acest fel, comuniunea cu Dumnezeu trece pe plan secund, se reduce la un mijloc, de fapt devine o falsa comuniune, nu mai conteaza si dispare. in ultima instanta, in ispite, miza este asupra credintei, pentru ca miza reala este relatia omului cu Dumnezeu”, a spus Benedict. “Dupa cum ne invata Sfintii Parinti ai Bisericii, ispitele sunt puse in contextul intruparii Fiului lui Dumnezeu, in contextul coborârii lui Hristos la conditia noastra umana. Hristos si-a parcurs drumul pâna la capat, pâna la moartea pe cruce si pâna la coborârea in iad. in acest fel, Hristos este mâna pe care Dumnezeu Tatal a intins-o omului pentru a-l mantui. Dupa cum ne invata Sfantul Augustin, Hristos ne scoate din ispite si ne ofera biruinta. Sa nu ne temem sa luptam impotriva raului: important este sa o facem cu El, cu Hristos cel biruitor!”, a incheiat Papa Benedict.

Aproximativ 150.000 de credinciosi au participat duminica, in Piata San Pietro din Roma, la penultima slujba Angelus oficiata de Papa Benedict al XVI-lea, care va demisiona pe 28 februarie. Duminica dupa-amiaza, Papa Benedict se va retrage pentru practici spirituale care vor dura toata saptamâna, in cadrul Postului Pastelui catolic, si vor fi intercalate de meditatii spirituale care vor fi incredintate actualului secretar al Culturii de la Vatican, cardinalul Gianfranco Ravasi, care are sanse sa devina papa.