Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat


Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat si declarat preafericit in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat, duminica dimineata, in Piata San Pietro din Vatican.

Somptuoasa ceremonie a fost prezidata de actualul Papa Benedict al XVI-lea, in fata a peste un milion de credinciosi.

La balconul central al bazilicii din Vatican a fost expus un portret gigant al Papei Ioan Paul al II-lea. De asemenea, a fost prezentat artefactul continand o fiola cu sangele lui Carol Wojtyla, prelevat in ultimele zile de viata. nbsp;

De precizat ca Papa Ioan Paul al II-lea mai are de trecut o singura treapta pentru a fi declarat quot;sfant quot;. El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua in care a fost numit papa in 1978.

Pana acum, nbsp;Biseria Catolica a sanctificat 78 de fosti papi si a beatificat alti noua. nbsp;Printre papii sanctificati sau beatificati se numara: nbsp;Sfantul Leon al IX-lea (1049-1054), nbsp;Sfantul Grigore al VII-lea (1073-1085), nbsp;Preafericitul Urban al II-lea (1088-1099), nbsp;Preafericitul Inocentiu al V-lea (1276), nbsp;Sfantul Pius al V-lea (1566-1572), nbsp;Sfantul Pius al X-lea (1903-1914), nbsp;Preafericitul Ioan al XXIII-lea (1958-1963). nbsp;

Printre cei care s-au adresat multimii de la Vatican s-a numarat si calugarita franceza Marie Simon-Pierre, care s-a vindecat de Parkinson in urma unui miracol facut de papa.

Beatificarea, sau declararea unei persoane quot;preafericite quot;, este ultimul pas inainte de canonizare.

Foto: La Stampa