Patronii de restaurante resimt criza economica

Clienti mai putini, care mananca mai putin si cheltuieli care cresc – o ecuatie dificila pentru patronul unui bistro, care a schimbat retetele, a revizuit meniurile, insa se teme ca in curand va ramane fara solutii pentru a face fata crizei financiare, comenteaza AFP. Café du Commerce este, totusi, o institutie. Nu mai este niciun secret, va trebui sa inovam in continuare, daca vrem sa pastram o limita , declara Etienne Guerraud, patron al acestei afaceri din 2003. Bistro-ul, care este si braserie, are 48 de angajati, care lucreaza sapte zile din sapte. Restaurantul sau nu se astepta la aceasta criza. Puterea de cumparare a scazut in ultimii doi ani si, in acelasi timp, costurile au crescut. De trei sau patru ani suntem nevoiti sa crestem tarifele cu circa 10%. Acest lucru nu a dus la ameliorarea rezultatului net, ci doar la compensarea cresterii costurilor materiilor prime , a spus el. Iar de la inceputul anului, numarul clientilor a scazut cu 7 pana la 8% , a spus patronul, ingrijorat de o posibila agravare a crizei. In privinta deserturilor, de mai multe luni clientii se abtin. La fel si in privinta vinului, acum sunt mai atenti la preturi , marturiseste el. Inainte propuneam file de gasca. A devenit prea scump, acum gatim pulpe, de genul Tajine, ceva mai putin elaborat, dar cu o pregatire mai originala. Nu mai gatim scoici Saint-Jacques a la carte, ci un fel de scrumbii, pe care le facem mai crocante , explica patronul. Pentru a limita cresterea tarifelor, care ar putea sa indeparteze total clientela, el reface meniurile. Propunem meniuri de 30-40 de euro pentru cina si 15 euro la pranz, iar recent am stabilit un meniu pentru familie de 19,50 euro de persoana , explica Etienne Guerraud. Insa in curand, daca scaderea cifrei de afaceri continua, nu o sa mai am solutii , spune el.