Pe 12 septembrie incepe scoala cu suplinitori slab pregatiti – Video

Clopotelul va suna ruginit, luni, cand incepe scoala si multi vor fi tentati sa se intrebe, dar la ce bun? Dupa socul de la bacalaureat cu 100.000 de picati nu sunt semne ca de anul acesta elevii romanii se vor pune cu burta pe carte.

Si oricum, cine sa ii mai invete? Vor ajunge la catedre necalificati care au luat note ridicole la titularizare sau dascali blazati, care luna de luna incaseaza lefuri de nimic. Singurul optimist este ministrul Daniel Funeriu, care da asigurari ca totul va fi bine. Nu ne spune insa si de cand?

S-a ajuns aici pentru ca invatamantul romanesc traverseaza o criza fara precedent. Este, insa, clar pentru toata lumea ca nu mai e loc de concesii. Spre deosebire de anii trecuti, oficialitatile au decis ca in aceasta toamna sa nu mai umple golurile cu asa-zisii profesori care au luat note de 2 si de 3. Din pacate, catedrele goale vor fi acoperite tot cu necalificati care au obtinut macar cinciul.

Problema nu e doar ca acesti necalificati vor trebui sa-i invete pe copii materii pe care nici ei nu le stapanesc. Acestia, fara sa aiba cursuri de pedagogie, ar trebui sa-i atraga cumva pe elevi la scoala. Dupa ce numai in primul semetru din anul trecut elevii au acumulat peste 30 de milioane de ore de chiul, prioritatea numarul unu in noul an scolar va fi reducerea absenteismului.

Ministerul educatiei a venit cu propunerea cartelelor magnetice, care se folosesc deja in majoritatea companiilor private. In felul acesta, profesorii pot sti de cate ori un elev intra si iese din scoala. Numai ca propunerea a fost facuta abia acum o luna si jumatate si cum directorii nu pot fi obligati sa aleaga neaparata aceasta varianta, nicio scoala nu a implementat acest sistem.

In timp ce parintii asteapta solutii concrete, ministrul este optimist ca quot;anul scolar va incepe fara probleme quot;. Ce-i drept inca e timp pentru retusuri.

Ministrul vrea sa vada cat mai multi elevi in clasa si pentru ca cel mai grav efect al absenteismului este violenta. Cei care se bat in scoli sunt chiulangii. In Bucuresti, spre exemplu, 70 % dintre infractiunile in care sunt implicati minori se petrec in incinta scolilor.

Ca o noutate, incepand din acest an, teribilistii implicati in acte de violenta vor avea cate o fisa unica, unde se va trece ora incidentului, motivele si alte asemenea detalii. Iar acele masuri care trebuiau sa apara ca urmare a rezultatelor proaste de la bacalaureat, se lasa inca asteptate. Ministrul spunea ca le va anunta in timp util.