Perchezitii DIICOT pentru fraude informatice controlate de Zlate Catalin si Ciuvat Cristian

Procurorii DIICOT au facut, marti dimineata, 42 de perchezitii domiciliare pentru fraude informatice, din care 31 in judetul
Constanta, patru in judetul Neamt, trei in judetul Brasov si cate una in
judetele Olt, Maramures, Cluj si Dolj.

Cele 42 de persoane ridicate sunt audiate intr-un dosar in care se fac cercetari cu privire la fraude informatice, prejudicul adus de grupare fiind de 11 milioane de euro. In urma perchezitiilor, au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice.

Potrivit DIICOT, in perioada octombrie 2009 – februarie 2010, invinuitii Zlate Catalin si Ciuvat Cristian au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit un numar de peste 50 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obtinerii de sume substantiale.

Astfel, Zlate Catalin a obtinut, prin intermediul unor aplicatii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a nbsp; folosit in interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxa din strainatate, obtinand bonusuri, in functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut(la un tarif pe minut de 1 euro, obtinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obtine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, Zlate Catalin a constituit o societate care a incheiat contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinand astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.

Pentru obtinerea datelor conturilor VoIP, Zlate Catalin a nbsp; folosit o aplicatie care cauta pe Internet servere care au alocate numere VoIP, iar dupa identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifica numele de utilizator si parola de conectare la server.

Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicatie destinata efectuarii de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita „Zoiper”, Zlate Catalin efectua apeluri catre numerele cu suprataxa. Folosind datele obtinute in mod nbsp; fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator si parola aferenta) acesta initia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin Internet, ajungea la numarul de destinatie.

In acest mod, in perioada octombrie 2009 – februarie 2010, invinuitii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durata totala de peste 315.000 minute, prejudiciind astfel societati din Romania, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, SUA.

Ulterior, membrii gruparii au efectuat, in perioada februarie – decembrie 2010, prin intermediul companiei Shadow Communication Ltd., un numar total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.

Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste suma de 11.000.000 de euro. Din aceasta suma, peste 1 milion de euro reprezinta beneficiul realizat de catre invinuiti.

Procurorii efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat nbsp; prev. de art. 7 alin. 1,3 raportat la art. nbsp; 2 lit b pct 18 din Legea nr. 39/2003, spalare de bani prev. de art. 23 alin. 1 lit. a,b,c din Legea nr. 656/2002 , acces fara drept la un sistem informatic in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate prev. de art. 42 alin. 1 2,3 din Legea nr. 161 /2003 , detinerea fara drept a unui program informatic in scopul savarsirii uneia din infractiunile prev. de art. 42 – 45, prev. de art. 46 alin.2 nbsp; din Legea nr. 161/2003 si cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice in scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul prev. de art. 49 din Legea nr. 161/2003.

Un numar de 42 nbsp; nbsp; de nbsp; persoane au fost conduse pentru audieri la sediul nbsp; DIICOT, Serviciul Teritorial Bucuresti.