Petru Filip, vicepresedinte PDL: PNL ar trebui sa ia postul de premier

Vicepresedintele PDL Petru Filip spune ca democrat-liberalii ar trebui sa imparta responsabilitatea guvernarii cu liberalii si ca pentru asta ar trebui sa ia in calcul inclusiv cedarea scaunului de premier catre acestia.

Europarlamentarul Cristian Preda crede ca remanierea nu rezolva problemele Guvernului pentru ca asteptarea majora e legata de demisia lui Emil Boc.

PDL ar trebui sa ia in calcul cedarea scaunului de sef al Guvernului catre PNL pentru a imparti responsabilitatea guvernarii, crede vicepresedintele PDL Petru Filip.

„Parerea mea este ca daca PDL s-a apucat de aceste reforme, rezultatele reformelor trebuie sa dovedeasca in a doua jumatate a anului 2011 ca am avut dreptate. Adica ceea ce s-a luat anul acesta sa se dea inapoi. PDL, daca a evaluat corect aceste decizii, trebuie sa dovedeasca ca a avut dreptate. Responsabilitatea guvernarii este o problema. Cred ca PDL ar trebui sa negocieze foarte direct si pragmatic cu PNL, chiar daca asta ar insemna cedarea postului de prim-ministru. Si nu vorbesc neaparat despre impartirea responsabilitatii guvernarii, ci despre niste masuri care trebuiau luate, dupa 20 de ani. Pentru reducerea acestei caderi din sondaje ar trebui sa-si asume anumite sacrificii si asta pentru ca in urmatorii ani e nevoie in continuare de masuri de dreapta, dincolo de divergentele personale. Cedarea postului de premier e un cost pe care PDL ar trebui sa-l plateasca in aceste momente”, a declarat pentru REALITATEA.NET Petru Filip.

Vicepresedintele PDL respinge varianta trecerii partidului in bancile Opozitiei.

„Opozitia e greu de discutat acum, nu cred ca o asemenea manevra ar prinde la electoratul romanesc si ca am reveni astfel acolo de unde am inceput sa cadem, la 28% de exemplu”, spune Filip.

Ideea lui Filip este impartasita si de Cristian Preda, care a declarat pentru REALITATEA.NET ca daca alta solutie nu se va gasi, PDL ar putea ceda scaunul de premier. „Daca alta formula nu e posibila, iar daca PDL nu poate oferi o persoana credibila, raspunsul e ca poti sa cedezi postul si PNL. Ce sa faci? Este evident ca exista in actuala majoritate o fragilitate, asta incurajeaza si Opozitia sa depuna motiuni de cenzura”, a spus Preda.

Despre o posibila apropiere de PNL a vorbit si vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur. Democrat-liberalul spune insa ca liberalii ar trebui sa aiba mai multa flexibilitate, iar democrat-liberalii „sa deschida portile” pentru o colaborare.

Problema principala pare sa fie Emil Boc, sugereaza Preda: „Trebuie sa plecam de la trei constatari: Prima: o remaniere, o schimbare a unora dintre membrii Guvernului este contraindicata. In acest momemt asteptarile sunt legate de schimbarea lui Emil Boc, care nu mai e ascultat nici in PDL. Exista (astfel de asteptari, n.red.) si in randurile parlamentarilor si in PDL. Trebuie sa ramanem lucizi in aceste vremuri. Nu are rost ne inchipuim ca putem face din Emil Boc altceva decat este el in acest moment. Chiar daca ar face lucruri bune, nu mai are credibilitate”.

Declaratiile lui Petru Filip si Cristian Preda vin in contextul in care potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR, PDL ar fi coborat la 14 procente.

Premierul Emil Boc a fost criticat si de vicepresedintele PDL Cezar Preda. Preda a declarat la mijlocul lunii iulie ca Emil Boc a ajuns in situatia in care nu-l asculta nimeni, ca quot;stapaneste quot; cu greu ministrii.

Problemele din PDL nu se opresc aici. Din cauza situatiei de pe scena politica, 32 de parlamentari PDL isi discuta, in secret, trecerea in barca Opozitiei, sustine senatorul PNL Emilian Francu. Migratia ar fi planificata in luna septembrie, chiar inaintea motiunii de cenzura pe care o vor depune social-democratii.

Sursa foto: Realitatea TV