Pilotul Mathias Gabrowski, mort la Baru Mare, este din Geoagiu judetul Hunedoara

Disparitia unui om de afaceri din Hunedoara, care imprumutase luni seara un avion de agrement, a declansat o operatiune uriasa de cautare intinsa pana in judetul Alba.

UPDATE: Pilotul avionului de mici dimensiuni care a disparut, luni seara, in timpul unui zbor si care a fost localizat de autoritati marti, in zona comunei hunedorene Baru, si-a pierdut viata, anunta procurorii Parchetului instantei supreme, precizand ca s-au inceput cercetari in cazul incidentului aviatic.

Luni in jurul pranzului a fost gasita epava aparatului de zbor intr-o zona muntoasa, greu accesibila. De pilot nu se stie inca nimic, dar sunt sanse mici sa fi scapat cu viata.

Anchetatorii iau in calcul si ipoteza sinuciderii in acest caz. Asta, dupa ce proprietarul avionului, un om de afaceri din Alba Iulia, a declarat pentru Mediafax ca barbatul aflat la bord ar fi trimis familiei pe internet mai multe mesaje de adio inaintea zborului.

Specialistii spun ca este greu de crezut ca s-ar fi putut intampla un accident aviatic, asta pentru ca aparatele de acest tip sunt dotate cu parasuta balistica exterioara, un sistem de siguranta care impiedica practic o prabusire necontrolata a aparatului cu o singura conditie: pilotul sa il declanseze la timp.

Mai mult, in cazul unei defectiuni tehnice, avioanele de acest tip pot plana fara motor pe o distanta de 15 km.

Se stie ca pilotul, Mathias Gabrowski, de 47 de ani, este din Geoagiu- judetul Hunedoara. Nu era un incepator si facea des astfel de zboruri de agrement. Aparatul, insa, nu era dotat pentru zbor de noapte.

Marti dimineata, mai multe avioane ultra-usoare au survolat intreaga zona in cautarea aparatului de mici dimensiuni. Proprietarul aparatului sustine ca acesta era dotat cu un sistem de detectare GPS, care se activa automat la o eventuala prabusire. Fiind de mici dimensiuni nu putea fi urmarit prin radar.

Despre pilot, cei care i-au inchiriat aparatul stiau ca este un om de afaceri cu dubla cetatenie romana si germana. Nu era prima oara cand zbura cu un avion de la ei asa ca nu s-au ingrijorat, luni seara, cand a decolat de pe aerodromul de langa Deva.

Dupa o jumatate de ora, a ajuns la Shibot, in judetul Alba si de acolo s-ar fi intors la Deva. Dar n-a mai ajuns.

Dupa aproape 3 ore, instructorul de zbor in grija caruia se afla aparatul a inceput sa il sune insistent pe omul de afaceri, dar nimeni nu i-a mai raspuns la telefon. Ingrijorat, barbatul a luat imediat legatura cu proprietarul avionului, care a anuntat disparitia la 112.

Cel care pilota avionul are peste 200 de ore de zbor. Ancheta deschisa in acest caz va stabili daca aparatul a cedat sau chiar pilotul l-a facut sa se prabuseasca.

Potrivit legislatiei in vigoare, acest avion de mici dimensiuni nu are nevoie de plan de zbor, dar era monitorizat de instructor, in acest caz, un pilot din Deva.