Presa straina: Guvernul Romaniei este in pragul colapsului


Ziarele si agentiile de presa din intreaga lume au comentat remanierea Guvernului roman, concentrandu-se pe inlocuirea ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, din cauza rolului pe care l-a jucat acesta in negocierea acordului cu FMI.

Guvernul nepopular al Romaniei pare sa fie in pragul colapsului, odata cu remanierea asteptata a cinci ministri, afirma Associated Press.

Observatorii locali apreciaza ca Boc incearca sa imbunatateasca imaginea Guvernului, a carui popularitate este in continua scadere din cauza masurilor de austeritate pe care este obligat sa le implementeze, scrie agentia germana DPA.

Atentia majoritatii agentiilor internationale se concentreaza insa asupra ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, cel care a jucat un rol cheie in negocierile cu Fondul Monetar International. quot;Continuitatea ar fi fost o idee mai buna … dar decizia (sustinuta de FMI) de a taia cheltuielile este luata de premier, nu de ministrul de Finante quot;, a declarat Vlad Muscalu, analist la ING Bank din Bucuresti, pentru agentia Reuters.

quot;Acest lucru ar putea avea un usor impact negativ asupra leului, deoarece ar putea fi vazut drept o intensificare a tensiunii pe scena politica, dar nu era ceva neasteptat quot;, a adaugat el.

Inlocuirea ministrului de Finante este quot;dezamagitoare din perspectiva pietelor, dar pretul este platit pentru a i se da Guvernului actual cel putin o sansa de supravietuire in fata unei motiuni de cenzura cu care este amenintat de opozitie quot;, a declarat pentru Bloomberg Tim Ash, seful diviziei de cercetare de piata la Royal Bank of Scotland din Londra.

Analistii sustin ca plecarea lui Vladescu din Guvern este putin probabil sa afecteze masurile de austeritate pe care trebuie sa le implementeze Guvernul, subliniaza si cotidianul economic Financial Times.

Citeste mai mult pe site-ul Realitatea TV