Pretul gigacaloriei ar putea creste in Bucuresti de la 124 la 137 de lei

Primaria Capitalei vrea sa majoreze tariful pentru energia termica, ca sa acopere disparitia subventiei pe care o dadea Guvernul. Astfel, gigacaloria va costa din iarna 137 de lei, fata de 124 cat este acum.

De exemplu, daca iarna trecuta am platit la intretinere 300 de lei pentru un apartament cu doua camere, acum vom plati 420 de lei. Reprezentantii municipalitatii justifica majorarea si prin faptul ca, in Bucuresti, pretul gigacaloriei nu mai fusese majorat din 2007. nbsp;

Facturile la intretinere si apa calda vor fi impartite in transe egale pe tot parcursul anului. Ca bucurestenilor sa le fie mai usor la plata. In plus, persoanele cu venituri foarte mici, vor primi in continuare ajutoare pentru caldura.

Opiniile cetatenilor sunt asteptate pana pe 12 iulie, urmand ca noul pret sa fie aplicat de la 1 august.

In expunerea de motive, se arata ca, in Capitala, pretul gigacaloriei este neschimbat de aproape patru ani. In acest moment, Bucurestiul are cel mai mic pret la caldura, intre principalele 12 orase din Romania. Cu noul pret, Capitala ar cobori pe locul IV – intr-un clasament condus de Ploiesti (cu 140 lei/gigacalorie) si incheiat de Sibiu (cu 265 lei/gigacalorie).

quot;Pentru atenuarea impactului cresterii de tarif in perioada de iarna quot;, proiectul prevede ca, incepand din august 2011, energia termica livrata populatiei sa fie facturata in transe lunare egale pe perioada unui an calendaristic.

Prin aceasta majorare, se estimeaza ca necesarul anual al subventiei de la bugetul local si de la bugetul de stat ar scadea de la 770 la 610 milioane de lei.