Profesorii ar putea primi la pensionare o indemnizatie constand in sapte salarii

Camera Deputatilor a adoptat marti o lege initiata de PRM prin care, cu ocazia iesirii la pensie, cadrele didactice vor primi o indemnizatie ce reprezinta sapte salarii lunare brute, actul normativ plecand spre Senat, ce are competenta decizionala.
Legea a trecut cu 170 de voturi pentru (PSD, PRM, PNL, PC, UDMR si independenti) 47 de abtineri, ale deputatilor PD-L, si doua impotriva. Legea stipuleaza ca la pensionare cadrele didactice primesc o indemnizatie ce reprezinta de sapte ori castigul brut lunar obtinut in ultima luna de activitate didactica. In forma initiala, PRM propusese ca profesorii sa aiba la pensionare aceleasi drepturi ca magistrati, respectiv sa beneficieze de asistenta medicala gratuita, medicamente gratuite, proteze, ochelari de vedere si bilete in bazele de tratament ale cadrelor didactice. Acest amendament a fost respins insa in comisia de invatamant, care a mentinut insa prima de pensionare.
Legea initiata de doi deputati si doi senatori PRM, printre care si Gheorghe Funar, merge la Senat, care are competenta decizionala.
Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat marti, in unanimitate, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu peste 50% incepand de la 1 octombrie, actul normativ mergand spre promulgare la presedintele Romaniei.
Legea de aprobare a OUG 15/2008 prevede, datorita unui amendament al PSD, ca salariile profesorilor universitari sa creasca cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din sistemul preuniversitar sa se mareasca cu 54%. Masura a intrunit consensul tuturor partidelor, si chiar si reprezentantii PNL au anuntat ca vor vota legea, chiar daca au aratat cu o zi in urma ca initiativa pare sa aiba un caracter pur electoral si creeaza dificultati inflationiste.
Votul a fost, la propunerea PSD, nominal, astfel ca fiecare deputat a trebuit sa-si exprime optiunea deschis, in sala. Pana si ministrul Cristian Adomnitei, care ii criticase luni pe deputati ca nu au precizat sursele de finantare pentru aceasta majorare, a votat pentru, optiunea sa fiind salutata prin aplauze de deputati. Si ministrul Eugen Nicolaescu a votat pentru majorarea salariilor profesorilor, si el fiind aplaudat. Premierul Tariceanu figureaza ca absent, fiind la Bruxelles, la fel si Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, care prezidase sedinta de dezbateri de dinainte. Absent a fost si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu.
Legea merge spre promulgare la presedintele Basescu, care o poate trimite Parlamentului inapoi spre reexaminare sau o poate supune analizei de constitutionalitate printr-un atac la CCR.