Prognoza meteo pentru octombrie, noiembrie si decembrie

Romania a avut parte de prima zapada din sezon intr-o noapte de septembrie. A nins ca in plina iarna la mare altitudine. In Muntii Fagaras, la Balea, stratul alb urca pana la genunchi, iar in Bucegi, din cauza vantului puternic, instalatiile de transport pe cablu au fost oprite.

Dupa ce ne-a rasfatat cu zile blande si insorite, toamna si-a aratat dintr-o data fata mohorata, iar temperaturile au coborat brusc. Daca anul trecut la Balea a nins pentru prima data in octombrie, de aceasta data iarna s-a grabit. Stratul de zapada a ajuns deja la 35 de centimetri.Cativa turisti din Israel, ajunsi la cota 2000, au fost uluiti de fenomen.

Veniti pentru o calatorie prin Transilvania, tinerii nu au regretat nicio clipa ca a au dardait. Cum era insa de asteptat pe unii i-a prins ninsoarea in pantofi de vara.Cabanierii au facut focul in sobe si au iesit la prima lopata , iar vanzatorii de la tarabe au scos la vanzare vin cu scortisoara si porumb fiert.Pentru cei dintai nameti, au fost scoase la treaba si primele utilaje.Pe platoul Bucegilor, la Piatra Arsa, langa Babele, cativa romantici au incropit primul om de zapada.Cea mai scazuta temperatura de minus 5 grade a fost inregistrata la Vf. Omu.

La poalele muntilor, in Sinaia, oamenii treceau grabiti in haine de iarna si in departare crucea de pe Caraiman era invaluita in fuioare groase de ceata.Nu e de mirare ca salvamontistii au inchis toate traseele turistice de altitudine. Si in Bucuresti s-a simtit toamna cea rece: a plouat zdravan inca de joi noaptea, asa ca multe strazi si pasaje au fost inundate.In vreme ce pompierii se straduiau sa scoata apa din pasajul Unirii, un sofer grabit a plonjat, cu tot cu masina intr-o fantana.Din fericire, a scapat nevatamat.

Previziunile meteo pentru urmatoarele 3 luni.

Cu exceptia unor cresteri de temperatura peste limita normala, care se vor inregistra saptamana viitoare, in rest vom avea parte de multe precipitatii.In octombrie temperaturile sunt normale pentru aceasta perioada cu mici exceptii in sudul extrem, unde va fi putin mai cald.

Aproape peste tot insa se anunta ploi, chiar si peste cantitatile normale.Si mai rau vor sta lucrurile in noiembrie. Temperaturile se anunta sub mediile multianuale de aproape 4 grade, iar meteorologii nu exclud posibilitatea sa asistam la prima ninsoare serioase in mai toate localitatile.Decembrie.

Din primele estimari se pare ca nu va fi una geroasa, dar va fi plina de zapada. Meteorologii vorbesc chiar si despre viscol la fel de puternic precum cel de la inceputul anului care a paralizat o tara intreaga.

Foto: Mondo News