Proiectul de modificare a Constitutiei va fi gata pana la toamna, apoi va fi supus unui referendum

Co-presedintele USL Crin Antonescu a participat la prima sedinta a Comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale. Presedintele Senatului a anuntat desemnarea in unanimitate a politologului Cristian Parvulescu drept coordonator al Forumului constitutional.

Antonescu a declarat ca Uniunea vrea ca in toamna sa fie finalizat proiectul de modificare a Constitutiei, pentru a fi supus apoi referendumului national. “USL si-a propus sa termine proiectul de revizuire a Constitutiei pana la inceputul lunii mai, dupa care vor urma dezbateri in Parlament, iar in cursul toamnei va avea loc consultarea populara pe aceasta tema. Dorim ca in toamna acestui an sa putem ajunge cu proiectul finalizat la referendum pentru votul popular, asta ar insemna ca undeva spre jumatatea lunii mai sa putem intra in faza de finalizare”, a declarat Crin Antonescu.

Acesta a precizat ca, in ceea ce priveste pragul minim de prezenta la urne la referendumul de revizuire a Constitutiei, sustine ideea ca acesta sa scada la 30%.

Presedintele Senatului a anuntat desemnarea in unanimitate la nivelul Comisiei de revizuire a Constitutiei a politologului Cristian Parvulescu drept coordonator al Forumului constitutional. In cazul infiintarii Forumului a fost intrunit votul unanim al membrilor acestui for, inclusiv pentru desemnarea lui Parvulescu in fruntea acestuia.

Antonescu a punctat ca Forumul constitutional va fi independent fata de Comisie, dar reprezentantii unei structuri vor participa la lucrarile celeilalte. “Ne dorim sa avem o comisie care sa depaseasca in lucrarile ei spiritul partizan, sa incerce o constructie de consens care sa dureze”, a precizat liderul USL.

Seful Senatului a precizat ca se are in vedere functionarea a doua Camere ale Parlamentului, cu reducerea numarului de parlamentari, astfel incat sa fie cel mult 300 de deputati si maxim 100 de senatori. “Pozitia USL, am discutat-o inca o data astazi la intrunirea conducerii Uniunii, este foarte clara: doua Camere ale Parlamentului, reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de deputati, maximum 100 de senatori”, a afirmat acesta.

In plus, Crin Antonescu adaugat ca termenul de regiune va trebui introdus in Constitutie, pentru ca altfel orice legislatie privitoare la reforma administrativa ar fi in afara legii fundamentale a statului.