Proiectul privind concedierile din 16 companii de stat, retras de pe site-ul Ministerului Economiei

Neintelegeri intre premier si ministrul Economiei. Victor Ponta l-a atentionat astazi pe ministrul Economiei Varujan Vosganian sa retraga de pe site-ul ministerului proiectul de ordonanta de urgenta privind disponibilizarile colective din 16 companii de stat.

Actualizare 10.45. Ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita s-a aratat surprins de rumoarea creata in jurul acestui proiect postat pe site-ul Ministerului Eonomiei.Ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita s-a aratat surprins de rumoarea creata in jurul acestui proiect. Potrivit lui Constantin Nita, acest proiect exista inca din 2006 si este innnoit in fiecare an de catre ministri si reprezentantii Ministerului Economiei. Nita a declarat ca nu intelege valva din jurul acestui proiect in conditiile in care situatia din companiile de stat exista de ani de zile.

Ponta: “Proiectul nu a fost prezentat Guvernului”

Miercuri, pe site-ul Ministerului Economiei a aparut acest proiect prin care se crea baza legala pentru a se face disponibilizari in 16 companii din domeniul energiei care merg si acum pe pierdere. Premierul a spus ca acest proiect exista inca din 2006. El a fost amanat insa prin diverse ordonante de urgenta. Intr-un comunicat transmis, joi dimineata, in legatura cu informatiile privind „un asa-zis program de disponibilizari in 16 companii de stat din energie”, Guvernul a transmis ca documentul nu a fost discutat si nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect sustinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevazute in OUG 116 din 2006.

„Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului si nu este sustinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa retraga acest proiect de pe site-ul ministerului si sa clarifice acest subiect, precum si sa identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului”, informeaza Executivul. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Guvern, ca este autorizat sa declare doar ca Executivul prelungeste o serie de termene si nu va efectua „disponibilizari ample” de personal in companii de stat, dar a precizat ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca anul 2013 „va fi diferit”.

Ministrul a adaugat ca cele 16 companii din anexa ordonantei sunt implicate intr-un proces de restructurare care, in unele cazuri, va conduce la disponibilizari. Intrebat de jurnalisti de ce premierul Victor Ponta a declarat ca nu are cunostinta de un astfel de proiect de ordonanta, Vosganian a raspus ca textul era unul de dezbatere, nu a „iesit” din Ministerul Economiei si nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel ca urma sa fie depus pe masa premierului dupa ce si ceilalti initiatori isi exprimau acceptul.

Sistemul de protectie sociala a angajatilor din companii de stat incluse intr-un proces de restructurare a fost reglementat in 2006 si extins ulterior, in 2009, deoarece Guvernul a pregatit atunci o noua lista de concedieri, iar pentru acordarea platilor compensatorii era nevoie de un cadrul legal.in proiectul de ordonanta de urgenta al Cabinetului actual este prevazut in mod clar ca prin hotarare a Guvernului vor fi stabilite societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati „ce urmeaza sa fie disponibilizati”.