Protest spontan in fata Palatului Cotroceni impotriva proiectului Rosia Montana

nbsp;

Protest spontan, marti seara, in fata Palatului Cotroceni. Peste 100 de oameni au participat la un flashmob organizat in semn de protest fata de sustinerea presedintelui Traian Basescu pentru proiectul Rosia Montana.

quot;Este interes public sa fie exploatate resursele tarii, sa creeze locuri de munca quot;, le-a spus Basescu oamenilor prezenti la fata locului.

Protestatarii i-au reprosat sefului statului ca proiectul propus de Gold Corporation nu este in interes public.

quot;Din ’97 de cand s-a semnat contractul asta ne facem ca dezbatem si nu facem nimic de fapt. (…) Este interes public sa fie exploatate resursele tarii, sa creeze locuri de munca quot;, le-a spus Basescu oamenilor prezenti la fata locului, scrie NewsIn. El a respins acuzele unora ca nu i-ar quot;pasa quot; de quot;tara asta quot;.

La un moment dat, un cetatean a ridicat putin tonul la presedinte. quot;Discutam decent si ne ascultam quot;, a replicat Basescu. nbsp; quot;Daca vreti sa ne intoarcem la comunism… Suntem la vreo 21 de ani de la schimbarea de sistem. Vad ca dvs. vreti sa va intoarceti la statul care sa exploateze. Statul nu mai face asta quot;, a mai sustinut presedintele.

Potrivit MEDIAFAX, seful statului le-a spus participantilor ca nu renunta la punctul sau de vedere privind proiectul de la Rosia Montana, precizand ca in acest moment i se pare solutia cea mai buna. Totodata, seful statului le-a spus protestatarilor ca, pentru a-si forma opinia, a consultat specialisti, el invocand un raport al Ministerului Economiei.

O actiune similara s-a petrecut si la Cluj, unde peste 70 de persoane au participat la o actiune de protest de tip flashmob in fata sediului PDL Cluj, participantii aratand cartonase rosii adresate presedintelui Traian Basescu pentru sustinerea sa fata de proiectul minier de la Rosia Montana, potrivit aceleiasi surse.

Protestatarii aveau afise pe care scria quot;Salvati Rosia Montana quot;, quot;Hai ca ne-ai tras in piept, Base! quot;, quot;Politica RMGC in Romania – Merci pentru aur, pastrati cianura quot;, quot;Nu suntem PSD, PDL, PNL. Nu ne confiscati miscarea. Rusine presei captive quot;. Persoanele participante la actiune au ridicat cartonase rosii, iar pe unele scria quot;Basescu out quot;.

Una dintre participantele la flashmob a declarat ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa iasa din acest joc si sa nu faca parte din echipa RMGC.

quot;Am aflat de pe Facebook ca se strang in fata PDL Cluj cei care nu sunt multumiti de pozitia presedintelui Basescu de sustinere a proiectului minier de la Rosia Montana. Sunt revoltata de modul in care se sustine un interes privat, in detrimentul celui public. I-am dat cartonasul rosu presedintelui Basescu, ceea ce inseamna ca ar trebui sa iasa din acest joc, sa se abtina si nu ar trebui sa isi asume rolul de jucator in echipa RMGC quot;, a spus aceasta.

Un alt protestatar a afirmat ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa se gandeasca quot;mai bine inainte de a sustine pe fata acest proiect minier quot;, iar PDL ar trebui sa se gandeasca inainte de a aplica politica dictata de seful statului.

Actiunea a durat cinci minute, iar participantii au fost legitimati de catre jandarmi si politisti.