Protestul studentilor a inceput la Cluj: Revendica-ti Universitatea!

Studentii ocupa universitatile din tara in cadrul miscarii Revendica-ti Universitatea! . Ieri, in jurul orei 16.20, grup de aproximativ 30 de studenti au ocupat sala Nicolae Iorga din Corpul Central al Universitatii Babes Bolyai din Cluj, revendicand-o ca un spatiu liber de dezbatere.

Ocuparea vine dupa ce saptamana trecuta, personalul de paza al UBB a blocat proiectia si dezbaterea unui film documentar in aceasta cladire. In paralel, cativa studenti de la Universitatea Bucuresti au ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga din Facultatea de Istorie.

Iata comunicatul celor care au ocupat sala: ”Revendica-ti Universitatea!Cluj Napoca. Astazi, 26 martie – 2013, la ora 16:00, una dintre salile corpului central al Universitatii Babes Bolyai a fost ocupata de studenti, pe termen nelimitat.Universitatea se transforma tot mai mult intr-o institutie supra-securizata. Spatiul care artrebui sa incurajeze circulatia libera a ideilor si sa fie un forum de dezbatere a devenit cufiecare an tot mai inchis, incremenit in practici care nu mai reflecta adevaratele probleme sinevoi studentesti. in loc sa reprezinte o pregatire pentru viata, Universitatea ne facedependenti de un sistem socio-economic disfunctional: invatamantul universitar este o marfafrumos impachetata si servita unor studenti-clienti a caror unica valoare dupa absolvire esteaceea de potentiali angajati. Cel mai grav este, insa, ca studentii nu sunt incurajati, printr-unsistem participativ, sa isi faca auzite vocile.

Astfel, consideram necesara revendicarea unui spatiu autonom in interiorul Universitatii,in care vocile noastre se pot articula intr-o dezbatere libera, deschisa tuturor studentilor. Totisuntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, in care aspiratiile fiecaruia compun un proiect universitar care sa formeze cetateni implicati si critici, nu doar posesori de diplome.

Deoarece privim universitatea ca un bun comun si nu ca o institutie izolata deproblemele societatii, implicarea tuturor este atat necesara, cat si binevenita – a studentilor si profesorilor din toate universitatile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolventilor si a oricarei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice forma de discriminare este impotriva motivelor care au facut-o necesara.

Universitatea este a tuturor!Aceasta este o ocupare studenteasca care nu se va incheia pana cand nu vom decideimpreuna asupra problemelor reale si solutiilor posibile. Din acest moment, parerea taconteaza, atata timp cat esti aici! Prima plenara va avea loc ASTaZI, 26 martie 2013, de la ora 18.30, in amfiteatrul Iorga, etajul I, corpul central UBB.

Proteste si la Bucuresti

Cativa studenti de la Universitatea Bucuresti au ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga din Facultatea de Istorie. Actiunea este un gest de solidaritate cu evenimentele de la Cluj, scrie Casa Jurnalistului. In sala sunt peste 100 de studenti insa doar sapte dintre ei sunt activi in protest.

Ocuparea a inceput in timpul dezbaterii „Studentii si profesorii: de aceeasi parte a baricadei?”, organizat de grupul informal CRIM. Studentii si profesorii au discutat despre lucrurile care-i despart si-i apropie.

Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie: „Din punctul meu de vedere puteti ramane cat vreti aici. Locul Politiei nu e in Universitate. Eu pot sa vorbesc cu autoritatile sa va lase in pace. Doar n-o sa dati foc Universitatii”.

Sursa foto: buzznews.ro