Publicitatea stradala, interzisa in parcuri, pe cladirile publice si pe copaci

Amplasarea de suporturi pentru publicitate va fi interzisa in parcuri, pe arbori, in parcurile si rezervatiile naturale si pe sediile institutiilor publice, pe asfaltul drumurilor, precum si in alte locuri unde administratia locala decide acest lucru printr-un regulament propriu.

Restrictiile au fost decise printr-un proiect de lege aprobat, joi, de Guvern. Intrebata de jurnalisti daca va fi interzisa publicitatea electorala pe cladirile istorice, ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, initiatorul actului normativ, a raspuns afirmativ.

quot;Absolut. Spre exemplu, centrele istorice, monumentele, cladirile monumente istorice nu mai permit niciun fel de publicitate, bineinteles nici cea electorala. La aceasta lege se adauga si un ordin de ministru prin care am initiat si aprobat procedura consultarii publice la aprobarea documentatiei de urbanism. Speram ca, in felul acesta, domeniul urbanismului, al constructiilor, sa fie reglementat restrictiv pe viitor, in asa fel incat sa nu mai constatam dezvoltari urbanistice, haotice, cum se intampla in acest moment quot;, a spus Elena Udrea.

Va fi interzisa amplasarea de mesh-uri sau bannere publicitare pe cladirile aflate quot;in stare avansata de deteriorare quot;, dar doar in cazul in care acestea afecteaza quot;structura de rezistenta si stabilitatea si integritatea elementelor constructive si decorative ale anvelopei cladirii quot;

Pe de alta parte, autoritatile locale vor avea si ele o serie de obligatii noi odata cu intrarea in vigoare a proiectului propus de ministerul condus de Elena Udrea. Pe de-o parte, autoritatea locala va trebui sa emita un regulament prin care sa stabileasca in ce zone ale oraselor pot fi amplasate mesajele publicitare si ce conditii trebuie sa respecte cei care detin aceste spatii.

Pe de alta parte, autoritatea locala va trebui sa instaleze panouri quot;speciale destinate afiselor publicitare si a anunturilor de mica publicitate quot;, care vor fi curatate saptamanal de angajatii unor quot;compartimente de specialitate quot; proprii, astfel incat quot;sa se asigure actualitatea anunturilor quot;.