Racovita, Timisoara: Orbii au inceput sa vada de frica politiei

De frica anchetelor penale, 33 de persoane care au incasat pana anul trecut indemnizatie de nevazator nu si-au mai depus dosarele de reevaluare. Racovita, comuna cu cei mai multi orbi din tara, este la un pas de a-si pierde acest statut. Politia a intrat pe fir pentru a depista farsorii.

Un scandal de proportii a izbucnit toamna trecuta in comuna timiseana Racovita. O localnica ii acuza pe alti consateni ca primesc indemnizatii de nevazatori, desi nu au nimic. Nemultumirile femeii au ajuns la urechile prefectului Mircea Bacala, care a dispus efectuarea unei anchete in comuna. Vizati erau cei 100 de „orbi quot;, medicul care si-a dat avizul, dar si reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Capra vecinului

„Eu am lucrat in domeniu si stiu ca nevazatorii trebuie sa aiba baston si banderola pe brat, iar ei merg la cucuruz si la sapa toata ziua quot;, a spus Stela Teodorescu, asistent social in comuna. Femeia a acuzat mai multi oameni din localitate ca iau bani necurati, punand tunurile inclusiv pe o vecina a ei care ar fi intermediat „orbirea quot;.

Autoritatile locale au demarat o ancheta in urma reclamatiilor asistentului social Stela Teodorescu si dupa au vazut ca toate adeverintele poarta parafa unui singur medic. „Le-am cerut autoritatilor competente sa deruleze o ancheta pentru ca din 200 de persoane care iau indemnizatii pentru handicap, 100 au dosar de nevazator, care a fost aprobat de acelasi medic quot;, a declarat ieri prefectul de Timis, Mircea Bacala.

Pe de alta parte, medicul oftalmolog Sidonia Ionescu, banuita ca ar fi semnat adeverintele de nevazator, a confirmat pentru „Adevarul quot; ca a avut pacienti din zona Racovita cu diferite grade de handicap. „Eu am evaluat in jur de 10 – 20 de persoane din zona Racovita care primesc indemnizatie de handicap. Au grade de handicap diferite, iar cei care sunt diagnosticati pana la gradul trei pot sa lucreze, pot merge cu bicicleta sau pot conduce masina quot;, a spus Sidonia Ionescu.

Citeste mai mult pe site-ul Adevarul (Sursa foto: Adevarul)