Rafail Noica, baiatul lui Constantin Noica, este calugar in Apuseni


Calugarul Rafail Noica, baiatul lui Constantin Noica, s-a rupt de cele lumesti si a ales sa traiasca, acum 17 ani, pe o culme domoala a Apusenilor, la capatul unui drum prafuit ce serpuieste printre casele singuratice ale motilor din satul Lazesti (judetul Alba).

Sus, la lumina, se aud doar cainii ce apara teritoriul interzis al stapanului lor, apropiat de Dumnezeu prin rugaciune, credinta si har. Primele case ale catunului Lazesti sunt randuite in buza padurii, departe de ecourile zgomotoase ale prezentului. Din cosuri ies suvite stravezii de fum, iar pe lemnele stivuite langa garduri, pregatite deja pentru iarna, dormiteaza animalele din tinda.

Oameni nu prea sunt, doar tanti Marieta Bristraie, care iese din curte pentru ca aude forfota si murmur de voci straine. O intrebam de Rafail, calugarul retras in acest colt de lume. “Oho, mai aveti mult pana la el. Dupa ce se termina padurea, tineti drumul pana se infunda, acolo o sa aflati ca e casa parintelui. Dar sa stiti ca nu primeste pe nimeni, cine stie cate suparari o fi strans in viata?”. Urcam indrumati printre capite si prin doua gospodarii agatate de cer, cu impresia clara ca aici, in Lazesti de Alba, e casa celui mai frumos verde posibil.

Are un solar, unde cultiva legume

In mijlocul unei livezi de pruni fosnitori nevoie mare, distingem silueta incovoiata a unui taran muncit de vremuri. Nea Traian are incolacit pe umar un ditamai furtunul, pe care trebuie sa-l care pana la o fantana, undeva mai sus. In ciuda greutatii, se opreste pe cararea ce urca panta, bucuros ca mai are cu cine schimba o vorba. “Pe Rafail il cautati, ai?”. Ne arata cu degetul, spre culme, ceva ce seamana cu o baraca. “E solarul lui, acolo cultiva legume, rosii si castraveti. Altceva nu prea mananca. Pana acum vreo doua luni ii mai duceam eu dimineata cate o cana cu lapte proaspat, da acuma nu mai pot, ca mi-a fatat vaca”.

Citeste mai mult in Libertatea (Sursa foto: libertatea.ro)