Ramona Manescu a luat atitudine in CE pe raportul MCV

Europarlamentarul PNL Ramona Manescu i-a adresat o intrebare scrisa presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, ca urmare a prezentarii raportului privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV.

In interpelarea transmisa CE, Ramona Manescu critica recentul raport pe justitie si laudele aduse de Comisia Europeana Departamentului National Anticoruptie (DNA). In opinia europarlamentarului PNL, documentul prezinta o serie de inadvertente si neadevaruri care necesita clarificari din partea Executivului European. “In ceea ce priveste continutul documentului, consider ca acesta exprima multe ingrijorari ale CE, nejustificate. Un exemplu in acest sens ar fi numarul de Ordonante de Urgenta emise de guvern precum si neutralitatea Avocatului Poporului. Desi, doar in anul 2010, Guvernul Boc a emis peste 130 de Ordonante de Urgenta iar Avocatul Poporului, de la acea vreme, nu a facut nimic in acest sens, Comisia Europeana nu a considerat ca aceste aspecte sunt suficient de grave pentru a fi mentionate in rapoartele de tara din acel an. De aceea, am cerut Executivului European sa-si justifice lipsa de obiectivitate in aceasta situatie”, i-a scris europarlamentarul PNL presedintelui Comisiei Europene.

Ramona Manescu sustine ca DNA este ineficienta, inutila si nu reprezinta altceva decat un un instrument de presiune politica la indemana Presedintelui Basescu . Ea solicita lamuriri din partea Comisiei Europene care, in opinia sa, incurajeaza o institutie a carei ineficienta a fost dovedita ani la rand. Un exemplu concret in acest sens este chiar faptul ca in perioada cuprinsa intre 1 iulie si 31 octombrie, Departamentul National Anticoruptie (DNA) a trimis in instanta 122 de invinuiti dintre care doar 17 pot fi incadrati in categoria “coruptiei la nivel inalt”.

Prin urmare, datele prezentate chiar in Raportul Comisiei arata clar faptul ca, din punct de vedere al dosarelor solutionate, rezultatele Departamentului National Anticoruptie sunt neconvingatoare, se arata in interpelarea eurodeputatului PNL. Un alt aspect deosebit de grav, in opinia europarlamentarului liberal, mentionat in scrisoarea adresata Comisiei se refera la presupusele presiuni exercitate de presa asupra sistemului judiciar. Comisia Europeana trebuie sa explice cu argumente si dovezi clare cum poate exercita mass-media presiuni nejustificate si acte de intimidare asupra sistemului judiciar avand in vedere ca rolul presei este tocmai acela de a informa opinia publica.

“Presa trebuie sa aiba libertatea de a face investigatii jurnalistice si a prezenta dovezi corecte si obiective indiferent daca acestea se refera la un cetatean de rand sau la un magistrat”, a adaugat aceasta. “De asemenea, consider inacceptabil faptul ca un raport de evaluare al Comisiei Europene care ar trebui sa fie clar, bine documentat si foarte obiectiv sa cuprinda exprimari precum: hotararile Curtii Constitutionale, PAR sa fi fost publicate in timp util in Monitorul Oficial”, a mai aratat europarlamentarul Ramona Manescu. Comisia Europeana are la dispozitie sase saptamani pentru a raspunde interpelarii adresate de Ramona Manescu.