Raport Globalizing Torture: “Inchisoarea secreta a CIA din Romania ar fi gazduit sase suspecti de terorism”

“Romania a gazduit o inchisoare secreta a CIA, unde ar fi fost detinuti sase suspecti de terorism, si a permis folosirea spatiului sau aerian pentru operatiuni secrete ale CIA”, arata un nou raport intitulat Globalizing Torture.

Raportul identifica 54 de tari care au facilitat programul CIA de detentie, extradare extraordinara si interogare in anii de dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie si strange datele existente pana in prezent cu privire la acest subiect. Amrit Singh, autoarea raportului Globalizing Torture al Open Society, a declarat ca a gasit dovezi ca 25 de state din Europa, 14 din Asia si 13 din Africa au acordat asistenta CIA, in afara de Canada si Australia. Intre acestea se numara Thailanda, Romania si Lituania, unde au fost infiintate inchisori, dar si Danemarca, ce a facilitat operatiunile aeriene ale CIA, si Gambia, care a arestat si a predat detinuti agentiei.

Faptul ca Romania a gazduit o inchisoare secreta a CIA (black site) a fost facut public prima data de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat ca existenta unei instalatii secrete de detentie poate fi presupusa in Romania si a constatat ca Romania poate fi trasa la raspundere pentru complot cu programul CIA de detentie si extradari extraordinare. Acesta adauga ca avionul cu numarul de inmnatriculare N313P a aterizat la Timisoara la ora 23.51 la 25 ianuarie 2004 si a plecat dupa 72 de minute, la ora 01.03, la 26 ianuarie 2004. Alta data, un avion cu acelasi numar de inmatriculare a decolat la 22 septembrie 2003 de pe aeroportul Szymany, din Polonia, catre aeroportul Baneasa din Bucuresti, apoi catre Rabat, in Maroc. Ambele cazuri, potrivit raportului, corespund profilului unei ridicari sau aduceri de detinuti (detainee drop-off).

Raportul mentioneaza, de asemenea, ca un jurnalist de la o televiziune germana a intervievat un tanar afgan la Kabul care sustinea ca a fost detinut in Romania.Un gardian i-ar fi spus martorului care se plangea de conditiile de detentie ca are noroc ca se afla in Romania. In august 2009, fosti oficiali americani din serviciile de informatii au dezvaluit pentru New York Times ca Kyle D. Foggo, la vremea respectiva directorul principalei baze logistice a CIA din Frankfurt, a supravegheat constructia a trei centre de detentie CIA, fiecare construit pentru a gazdui sase detinuti . Ei au adaugat ca o inchisoare a fost intr-o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti.

In septembrie 2011, comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului European Thomas Hammarberg a declarat ca Romania s-a aflat printre cel putin sapte tari care au gazduit black sites .Potrivit unor informatii prezentate in decembrie 2011 de Associated Press si un post de televiziune german, inchisoarea CIA din Romania, cu numele de cod Bright Light s-a aflat intr-o cladire guvernamentala din Bucuresti, folosita de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).Intr-un interviu acordat in noiembrie, un oficial al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul cladirii este una dintre cele mai sigure incaperi din toata Romania dar ca americanii nu au avut niciodata o inchisoare acolo. Informatiile arata ca centrul din Romania a fost inchis in prima jumatate a lui 2006. In 2007, un raport al Parlamentului European exprima ingrijorari grave in legatura cu cele 21 de escale ale avioanelor operate de CIA pe aeroporturile din Romania, adaugand ca un avion care a decolat de la baza aeriana Bagram din Afganistan, cu numarul de inregistrare N478GS, a avut un accident la aterizarea in Bucuresti la 6 decembrie 2004, iar cei sapte pasageri ai sai au disparut in urma accidentului.

In plus, datele detinute de justitia americana arata ca cel putin trei zboruri operate de Richmor Aviation (o companie care a operat unele zboruri CIA in cadrul programului de extradari extraordinare) au aterizat in Romania in 2004. Acestea includ zborul N85VM, care a oprit la Bucuresti intre 25 si 28 ianuarie 2004, N85VM, care a oprit la Bucuresti intre 11 si 13 aprilie 2004 si zborul N227SV, care a oprit la Constanta intre 29 septembrie si 2 octombrie 2004.In plus, documente dezvaluite de autoritatile vamale poloneze Fundatiei Helsinki pentru Drepturile Omului confirma ca intre 5 decembrie 2002 si 22 septembrie 2003, sapte avioane asociate cu operatiunile de extradari extraordinare ale CIA au aterizat pe aeroprotul Szymany. Documentele dezvaluite de autoritatile aviatiei civile lituaniene arata ca zborul N787WH a ajuns din Bucuresti la Palanga, in Lituania la 18 februarie 2005 si a plecat spre Copenhaga in aceeasi zi. Documente dezvaluite pentru Fundatia Helsinki pentru drepturile omului de catre autoritatile vamale poloneze in iulie 2010 arata ca un avion Boeing 737, cu numarul de inregistrare N313P, a ajuns la Szymany, in Polonia, la 22 septembrie 2003, fara pasageri la bord, dar a luat cinci pasageri inainte de a decola din Szymany.

Alte documente dezvaluite Fundatiei Helsinki arata ca acest zbor (operat de Jeppesen Dataplan) a fost in Kabul inainte de a ajunge pe aeroportul Szymany si se indrepta spre aeroportul din Constanta.Un raport similar al ONU conchide ca avionul Boeing 737, inregistrat cu numarul N313P, a zburat catre Romania in septembrie 2003. Avionul a decolat de pe aeroportul Dulles din Washington D.C. la 20 septembrie 2003 si a facut un circuit de patru zile, in care a aterizat si a decolat din sase teritorii straine diferite: Cehia, Uzbekistan, Afganistan, Polonia, Romania si Maroc, precum si Guantanamo Bay.Raportul identifica, de asemenea, 136 de persoane care au fost detinute sau transferate de CIA, aceasra fiind cea mai extinsa lista din prezent, si descrie ceea ce este cunoscut in legatura cu datele si locurile unde au fost detinute acestea.

Printre persoanele detinute secret de CIA in Romania se numara, potrivit raportului, Waleed Mohammed bin Attash (Tawfiq bin Attash), Janat Gul (Hammidullah), Riduan Isamuddin (Hambali), Khalid Sheikh Mohammed, Abd al Rahim al Nashiri si Ramzi bin al-Shibh.Autoritatile romane au negat vehement gazduirea unei inchisori CIA.Raportul precizeaza ca Senatul roman a demarat o ancheta superficiala in 2005 si a emis un raport in 2008 care sustine ca nu au existat centre de detentie CIA in Romania si nici zboruri de transfer de detinuti prin Romania si ca nicio institutie romana nu a participat la acest program.La 2 august 2012, Open Society Justice Initiative a depus un dosar in numele lui Abd al Rahim al Nashiri impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Curtea a comunicat documentatia Guvernul roman la 18 septembrie 2012.