Recalculare pensii: Vezi in ce conditii se vor recalcula pensiile de catre Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, anunta o noua recalculare a pensiilor. Motivul invocat este acela ca nu au fost multe dintre ele corect facute . Potrivit ministerului, recalcularea pensiei va fi facuta in contextul in care pensionarul a realizat stagii de pensionare dupa data inscrierii la pensie sau daca prezinta dovezi suplimentare fata de cele depuse initial la dosarul de pensionare.

“Marti chiar mergem in Parlament la comisia de Munca sa discutam pe aceste probleme, dar in legatura cu pensiile militarilor la Ministerul Apararii si la celelalte structuri se lucreaza la revenirea la o lege care sa ii priveasca direct”, a afirmat Mariana Campeanu, la o emisiune tv. Potrivit ministrului, recalcularea este cea mai buna solutie, avand in vedere ca greselile facute pana acum ar fi foarte greu de indreptat. Este foarte foarte greu acum sa pui celor care au 9 mii de lei pensia, sa le scazi, iar celor care printr-o nedreptate s-a scazut pensia, sa le adaugi.

E foarte greu de indreptat pentru ca trebuie facuta o alta recalculare, toate pensiile trebuie recalculate pentru ca nu au fost multe dintre ele corect facute , a adaugat ministrul. In perioada 2005-2008, s-a realizat recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, in conformitate cu principiile si algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare. Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care abroga prevederile Legii nr. 19/2000. Scopul Legii nr. 263/2010 a fost acela de a reforma sistemul public de pensii in vederea asigurarii sustenabilitatii acestuia.

Prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor au fost recalculate toate pensiile de serviciu stabilite in baza actelor normative cu caracter special, pe baza principiilor care reglementeaza sistemul public de pensii, principii care s-au regasit atat in Legea nr. 19/2000, cat si in Legea nr. 263/2010 , se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

Potrivit ministerului, recalcularea pensiei va fi facuta in contextul in care pensionarul a realizat stagii de pensionare dupa data inscrierii la pensie sau daca prezinta dovezi suplimentare fata de cele depuse initial la dosarul de pensionare. In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, PRIN DECIZIE DE REVIZUIRE.a ( art. 107 din Legea nr.263/2010).

Sumele rezultate in urma revizuirii se acorda sau se recupereaza,dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor. Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate lastabilirea acesteia. Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii , se mai arata in comunicatul Ministerului Muncii.