Reducerea TVA la alimente la 9 procente, din nou in atentia Guvernului

Guvernul va relua discutiile cu FMI privind reducerea TVA la 9% pentru alimente, insa dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, a anuntat premierul Victor Ponta.

Premierul a tinut sa precizeze ca reprezentantii Fondului nu s-au opus unei astfel de reduceri, insa este nevoie de o analiza foarte clara asupra efectelor pe care le va avea asupra bugetului. Victor Ponta a precizat din nou ca sustine o schema in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal, pe baza de facturi, subliniind ca in acest fel vor fi incasari mai mari la buget. “La momentul construirii bugetului pe 2013, trebuie vazut efectul pe incasarile bugetare la TVA si mai ales perioada in care absorbim primele doua-trei luni de incasari mai mici. Chiar daca pe hartie avem 24% TVA la produse agricole, in realitate, din cauza evaziunii fiscale, incasezi mai putin. Cu aceasta schema in care il obligi pe producator sa aduca facturi pentru a primi 15% inapoi, dupa doua-trei luni in care incasarile la TVA pentru aceste produse vor scadea, putem avea incasari mult mai mari”, a spus Ponta.

Premierul a mai aratat ca, exceptand Romania si Danemarca, toate tarile din Uniunea Europeana aplica un regim diferentiat de TVA la produse agricole si ca piata neagra in domeniul produselor agricole din Romania este estimata in prezent la pana la 80%.O eventuala decizie de reducere a TVA la alimente va fi luata dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie.FMI a aratat, in primavara, ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.