Reducerea pensiilor de serviciu ar putea atrage condamnarea Romaniei la CEDO

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Mona Pivniceru, a declarat, la o dezbatere despre sistemul de pensii, ca dreptul la salariu si cel la pensie sunt drepturi de proprietate, consacrate de CEDO si diminuarea lor ar trebui sa tina cont de anumite criterii legale.

Ea a precizat ca, in astfel de cazuri, au existat condamnari la Curtea Europeana de Justitie.

quot;Dreptul la salariu este un drept de proprietate, asa este consacrat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Dreptul la pensie este drept de proprietate, pentru ca asa este consacrat de Curtea Europeana. Este adevarat ca ele nu sunt drepturi absolute, intangibile, dar diminuarea acestora trebuie sa se faca cu respectarea unor criterii legale, iar in privinta pensiilor, faptul ca s-a inlaturat o pensie de serviciu echivaleaza cu o expropriere. Aplicandu-se regulile de la exproprietre, Curtea Europeana de Justitie a dat condamnari pentru ca nu s-a oferit o justa despagubire in cazuri asemanatoare quot;, a declarat Mona Pivniceru, citata de Mediafax.

De altfel, si Consiliul Legislativ, organism care coreleaza proiectele de legi cu legislatia nationala sau europeana deja existenta, a atras atentia ca taierea pensiilor speciale ar putea atrage sanctiuni din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Citeste mai mult pe incont.ro