Restrictiile de munca pentru romanii din Spania nu au inca acordul CE


Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, care a avut in ultimele zile mai multe intalniri cu oficiali de la Madrid, pentru clarificarea situatiilor in care se aplica restrictiile pentru lucratorii romani, a declarat ca, desi decizia Spaniei a intrat in vigoare, ea inca nu are girul Comisiei Europene, care trebuie sa dea un raspuns in maximum doua saptamani.

Lazaroiu a mai spus ca, in conditiile in care premierul spaniol a anuntat chiar ieri cifre optimiste legate de somaj si de revenirea economiei, nu intelege de ce Spania a luat aceasta decizie. nbsp;


“In mod normal restrictiile impuse de Spania, desi sunt in vigoare, nu au inca girul Comisiei Europene. De astazi curg cele 15 zile in care Comisia trebuie sa se pronunte daca Spania are argumente suficiente pentru a invoca o situatie exceptionala, asa cum a facut-o”, a spus Lazaroiu, intr-un interviu acordat Mediafax.
Ministrul Muncii a mai precizat ca nu intelege de ce a luat Spania decizia restrictionarii accesului romanilor la munca in Peninsula, in conditiile in care Madridul tocmai a anuntat o usoara scadere a somajului si vesti bune despre revenirea economica.
nbsp;
“Paradoxal, azi (vineri – n.r.) pe aeroportul din Madrid, cand ma intorceam, am urmarit discursul premierului Zapatero, care iesise din sedinta de guvern si care a dat numai vesti bune spaniolilor, si anume ca economia isi revine, ca somajul a scazut, si multi alti indicatori macroeconomici care sunt pozitivi. Trendul e bun. Ma intreb daca acest discurs va fi analizat si la Comisia Europeana, pentru ca daca trendul e bun, eu cel putin, nu inteleg situatia exceptionala”, a explicat ministrul.
nbsp;
Lazaroiu a precizat, insa, ca, si in conditiile in care Comisia Europeana va fi de acord cu decizia Spaniei, restrictiile vor fi ridicate mult mai devreme de 2014 (anul in care toate statele membre trebuie sa liberalizeze accesul romanilor la munca, in conformitate cu Tratatul de Aderare), pentru ca oficialii de la Madrid au un program “ambitios” de reducere a cheltuielilor si economia da semne de revenire.
nbsp;
“Ar trebui sa fim optimisti, indiferent de ce s-ar intampla, pentru ca economia Spaniei isi revine, ceea ce inseamna ca la un moment dat restrictiile vor fi analizate si probabil ridicate. (…) Cu mult inainte de 2014. Dar, repet, asta in ipoteza in care Comisia Europeana va valida situatia exceptionala si va accepta decizia Spaniei. Nu stim inca asta in momentul acesta. Si noi si Spania asteptam decizia Comisiei Europene chiar daca masurile sunt in vigoare in acest moment in Spania”, a mai spus Lazaroiu.
nbsp;
Potrivit acestuia, guvernul spaniol vrea sa reduca deficitul bugetar de la 7% la 3%, in anul urmator, si sub 3%, in 2013.
nbsp;
Investitorii si agentiile de rating nu sunt insa la fel de optimisti ca oficialitatile spaniole. Agentia de evaluare financiara Moody’s, de exemplu, a plasat economia Spaniei sub evaluare, pentru o posibila retrogradare a ratingului, din cauza cresterii economice slabe, care reprezinta un obstacol in reducerea deficitului bugetar. Agentia mai acuza si quot;derapajele fiscale quot; din anumite zone ale sectorului public regional si local.
nbsp;
Investitorii, pe de alta parte, se tem ca Spania, a patra mare economie din zona euro, afectata de o crestere economica anemica si un somaj foarte ridicat, ar putea esua in incercarea de a-si face ordine in finantele publice, indreptandu-se spre un program de interventie externa similar cu cel al Greciei.