Reteta mucenici din Moldova si Dobrogea, ciorba de mucenici

Bucataria traditionala romaneasca nu ar fi completa fara mucenici, fie ca sunt moldovenesti, dobrogeni sau muntenesti. Cei 40 de mucenici sunt sarbatoriti pe data de 9 Martie, zi in care gospodinele pregatesc o reteta de mucenici, sfintisori sau macinici.Prepararea mucenicilor difera de la o zona la alta. Daca in Moldova mucenicii, sau sfintisorii cum li se mai spune, se impletesc din aluat de casa si apoi se presara cu nuca si miere, in Dobrogea si Muntenia se obisnuieste sa se gateasca ciorba de mucenici.Traditia spune ca trebuie sa se faca minim 40-44 de mucenici, in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.Targ de mucenici in BucurestiInainte de a va prezenta cele doua retete de mucenici, nu uitati ca anul acesta puteti merge la Targul mucenicilor uriasi, organizat sambata si duminica in parcul Academiei de stiinte Agricole si Silvice. Cei care vor calca pragul targului vor fi intampinai cu trei mucenici uriasi, de peste un metru lungime.Mucenicii in MoldovaIn Moldova, se face un aluat crescut din care se fac forme de opt, care apoi se ung cu ou pe deasupra si se baga la cuptor. Dupa ce s-au copt, se ung cu miere si se tavalesc prin zahar si nuca.Mucenicii in Muntenia si DobrogeaMucenicii se fierb in cele doua zone ale tarii. Formele de opt sunt micute si mai nou se gasesc de cumparat in magazine. Formele de opt se pun in apa la fiert, cand apa a dat in clocot s-au fiert se adauga zahar, nuca pisata si dupa preferinte, scortisoara, nuca de cocos si putin rom.Sursa foto: reteteculinare.ro